Copiii mari au nevoie să fie luați în brațe. Orice om ”are nevoie de atingere. Pe lângă secreția de substanțe benefice, îmbrățișarea reprezintă o formă foarte puternică de sprijin, empatie, înțelegere și susținere în mod nonverbal”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Este important pentru că ”90 % din limbajul nostru este nonverbal. Deci, tot ce transmitem prin cuvinte este foarte puțin. O încurajare tactilă este de 10 ori mai puternică decât una prin cuvinte”.

Citește și: Când e Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Câteva adevăruri științifice despre îmbrățișări

Copiii mari au nevoie să fie luați în brațe pentru dezvoltarea creierului

Îmbrățișările contribuie foarte mult dezvoltarea senzorială. Contactul ”piele la piele” cu bebelușul când este alăptat, dar și atingerile au rolul de a stimula activitatea cerebrală și imunitatea. Au fost făcute studii în orfelinate unde bebelușii petreceau 22-23 de ore pe zi în pătuțuri fără să fie atinși. S-a constatat că acești copii nu erau dezvoltați cognitiv suficient în raport cu bebelușii care primiseră îngrijiri din partea părinților lor. După ce li s-au oferit 20 de minute de stimulare tactilă pe zi, performanțele lor au început să se îmbunătățească. Studiile arată că ținutul în brațe, mângâierea sau masajul au efecte pozitive asupra creierului.

Copiii mari au nevoie să fie luați în brațe. Îmbrățișările ajută copiii să crească

Când micuții sunt deprivați de contactul fizic, nu mai cresc în parametri normali, chiar dacă primesc nutrienții necesari. În momentul în care încep să fie îmbrățișați în mod constant, încep să se dezvolte mai rapid. Atingerile fizice duc la eliberarea oxitocinei, cunoscută drept hormon al dragostei. Aceasta ajută la crearea unei legături afective cu persoanele care-l îngrijesc, dar și stimulează hormonii care generează creșterea.

Copiii mari au nevoie să fie luați în brațe pentru că îmbrățițările calmează crizele de nervi

Îmbrățișările contribuie și la sănătatea emoțională a copilului. Poți preveni sau calma un tantrum cu ajutorul lor. Mulți părinți se tem că astfel îi ”răsfață” pe copii sau recompensează un comportament negativ. Dar nu este așa. Atunci când face o criză de nervi, el nu se mai poate controla. Nu-și poate regla singur emoțiile. A-i fi alături nu înseamnă a-l răzgâia, ci a-l ajuta să se stăpânească mai bine. Este ca și cum ai apăsa pe pedala de frână a unei mașini care merge într-o direcție greșită. Cu timpul, va învăța să se calmeze singur.

Citește și: Dezvoltarea creierului la copii. 11 lucruri pe care trebuie să le știe părinții

Mai multă atenție cu adolescenții

Chiar și adolescenții au nevoie să fie luați în brațe de către părinții lor. Poate nu o arată și chiar se comportă ca și cum te-ar respinge, dar și pentru ei manifestarea afecțiunii este importantă. Îi ajută să capete încredere în ei înșiși și să scape de anxietate. Totuși, nu-i poți ”drăgăli” ca pe un copil mic. Majoritatea se vor simți jigniți și se vor retrage.

Stabilește un timp în care să discutați despre ce-l interesează. În aceste momente, renunțați amândoi la telefoane mobile, televizor sau alte lucruri care vă pot distrage. Nu-l iscodi, lasă-l pe el să vorbească. Povestește-i și tu lucruri din viața ta de acum sau de când erai de vârsta lui. Privește-l în ochi și atinge-l afectuos pe mână sau pe umăr când este cazul. Arată-i că apreciezi ceea ce face. De exemplu, laudă-l pentru un anumit desen sau pentru că și-a făcut ordine în cameră. Lasă-l pe el să se apropie fizic de tine dacă simte nevoia. Dacă are anumite momente de slăbiciune, este trist sau cere el asta, ia-l în brațe. Nu-l îndepărta și nu-i spune că se poartă ca un copil mic.

Și copiii mari au nevoie să fie luați în brațe, dar ai grijă cum o faci

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”În cazul adolescenților, trebuie să ținem cont că ei au probleme mai complexe asociate cu criza de identitate a vârstei, dorința de independență etc. Ei pot percepe o îmbrățișare din partea părintelui ca pe un atentat la independența lor, ca o atitudine care nu este ”cool” în fața prietenilor. Ei doresc să câștige respect și stimă de sine prin forțe proprii și nu ajutați de părinți. Totuși, orice tânăr aflat în această perioadă a vieții are nevoie în continuare de susținere, dar este important cum și în ce condiții o primește. Trebuie să-i arăți empatie, înțelegere, să contruiți o bază de încredere și colaborare,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com