Pandemia de coronavirus a provocat creșterea fără precedent a timpului petrecut în fața ecranului”, a afirmat directorul executiv al Parteneriatului Global pentru Stoparea Violenței împotriva Copiilor, dr. Howard Taylor. „În urma închiderii școlilor și a măsurilor stricte de izolare, tot mai multe familii recurg la tehnologie și la soluții digitale pentru a le oferi copiilor posibilitatea să învețe, să se amuze și să rămână conectați la lumea exterioară, însă nu toți copiii dețin cunoștințele, abilitățile și resursele necesare pentru a naviga în siguranță în mediul online”. De aceea, în prezent, copiii sunt expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19.

Peste 1,5 miliarde de copii afectați de închiderea școlilor

Peste 1,5 miliarde de copii și tineri au fost afectați de închiderea școlilor din întreaga lume. În prezent, mulți dintre acești elevi învață și socializează mai mult online. De aceea, pot fi expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19. Prin petrecerea unui număr mai mare de ore pe platformele virtuale, copiii pot fi expuși riscului de exploatare sexuală și ademenire în spațiul online, deoarece agresorii caută să profite de pandemia de COVID-19. Lipsa contactului direct cu prietenii și partenerii poate duce la asumarea unor riscuri mai mari, cum ar fi trimiterea unor fotografii cu caracter sexual, iar timpul mai mare petrecut online, fără un program bine structurat, poate expune copiii la conținut dăunător și violent și la un risc crescut de hărțuire online.

Copiii, expuși unui risc crescut în mediul online. Ce măsuri poți lua

Sub amenințarea COVID-19, viața a milioane de copii se limitează temporar la spațiul propriei case și la ecrane. Trebuie să îi ajutăm să navigheze în această nouă realitate”, a afirmat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Îndemnăm guvernele și industria IT să își unească forțele pentru a oferi copiilor și tinerilor un mediu online sigur, prin elemente de siguranță optimizate și noi instrumente care să ajute părinții și educatorii să îi învețe pe copii cum să folosească internetul în siguranță”.

Citește și: Semne că este în pericol de a fi ademenit sexual pe internet

Ce pot face școlile pentru copiii expuși unui risc crescut în mediul online

În cazul școlilor, UNICEF recomandă: actualizarea politicilor privind siguranța pentru a reflecta noua realitate a copiilor nevoiți să urmeze cursurile de acasă; promovarea și monitorizarea comportamentelor pozitive în mediul online; asigurarea accesului continuu al copiilor la serviciile de consiliere oferite de școală.

Ce pot face părinții

În cazul părinților, UNICEF recomandă pentru a preveni riscul de a fi expuși unui risc crescut în mediul online:

  •  asigurarea că dispozitivele copiilor au softurile actualizate la zi și programe antivirus; purtarea unor discuții deschise cu copiii pentru a afla cum și cu cine pot comunica online;
  • stabilirea unor reguli împreună cu copiii pentru a decide cum, când și unde se poate folosi internetul;
  • detectarea semnelor de disconfort în cazul copiilor, ce pot apărea în urma activității lor online;
  • familiarizarea cu politicile școlii și mecanismele de raportare de la nivel local și plasarea la îndemână a numerelor liniilor de asistență telefonică și ale liniilor telefonice directe.

Citește și: Cele cinci reguli care îi garantează siguranța pe internet

Sursa foto: 123rf.com