Violența trebuie ”sancționată din primul moment”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Altfel, ea ”va recidiva sub forme to mai puternice și va eroda relația”. În plus, copiii expuși la violența în familie vor avea traume grave. ”Creierul copiilor educați cu bătaia prezintă modificări negative. De asemenea, cele suferite acasă provoacă scăderea stimei de sine. În schimb, cresc probabilitățile să sufere de anxietate, depresie, refugierea în adicții în viața de adult”, observă specialistul.

Citește și: Filmele și desenele animate violente pentru copii. Cum îi influențează

Cere ajutorul atunci când te confrunți cu violența în familie

În majoritatea cazurilor, ”faptul că femeia a rămas în relație nu a fost benefic nici pentru ea, nici pentru copii și nici chiar pentru soț. Încurajarea violenței și acceptarea ei tacită din partea membrilor familiei nu a dus decât la escaladarea acesteia. Acceptarea poate fi o soluție pe termen scurt, atunci când femeia poate fi șocată de ideea despărțirii și examinează toate opțiunile posibile, dar nu o recomand nici atunci. Omul agresiv se manifestă la fel precum cei care au o adicție. Puțini bărbați reușesc să se țină de promisiunea de a nu mai lovi în viitor. Singurul răspuns ar trebui să fie sancționarea de la prima abatere, prin proteste clare, cooptarea celorlalți membri ai familiei și chiar anunțarea organelor abilitate prin numărul unic gratuit pentru victimele violenței în familie: 0800 500 333”, te sfătuiește Tedy Creștin.

Copiii expuși la violența în familie sunt afectați emoțional

Cercetările arată că micuții expuși la violență în familie au un risc ridicat de a prezenta probleme emoționale și comportamentale. Preșcolarii sunt mai vulnerabili decât cei mari, pentru că sunt mai dependenți de protecția adulților. Adolescenții pot deveni mai agresivi și au un ris mai mare de a prezenta comportamente antisociale.

De obicei, copiii expuși la violența în familie:

– au o dificultate mare de a-și controla emoțiile;
– dezvoltă depresie sau devin delincvenți în adolescență sau la maturitate;
– au relații proaste cu ambii părinți;
– pot avea tulburări de alimentație;
– își dezvoltă mai greu abilitățile verbale;
– își fac mai greu prieteni.
Când violența în familie apare alături de alte probleme cum ar fi drogurile, abuzul de alcool sau problemele de sănătate mintală, copiii au un risc și mai mare de a dezvolta probleme emoționale, comportamentale și sociale. Cei mai mulți copii expuși la violența în familie nu vor reuși să țină pasul la școală.

Citește și: Multe dintre cerealele rafinate ar trebui interzise copiilor!

Copiii expuși la violența în familie trebuie ajutați

”Dacă soțul își dorește să o ia pe calea cea bună, există mai multe șanse cu sprijinul autorităților și al specialiștilor implicați. Chiar dacă poate fi vorba ca la început să primească o sancțiune sau să se înfurie, este bine ca femeia să nu cedeze. Până la urmă, poate are și el nevoie de ajutor. Totuși, trebuie să înțeleagă că astfel de comportamente sunt inacceptabile. Multă lume confundă bătaia cu nevoia de reguli ferme și respectarea lor în ce privește educarea copiilor. Totuși, învățarea prin amenințarea cu violența convinge doar prin acest stimul extern. Când acesta dispare, micuții cresc și tatăl devine mai slab fizic și social, puterea lui de convingere dispare complet. Rămân traumele și efectele secundare, resentimentele și emoțiile negative la adresa părintelui.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com