Nu te mai suportă și te evită. Oare de ce? Tu l-ai crecut și ai făcut multe sacrificii pentru el. I-ai acordat toată dragostea ta. Și acum ce primești? Doar dispreț? Află de ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate și ce ar fi de făcut pentru a remedia situația.

De ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate. Părinții le îngrădesc libertatea

Atunci când copilul tău a crescut, este bine să-l lași să se bucure de libertate și să-i acorzi încredere că va face alegeri bune în viață. Ca oricine, va mai și greși. Dar este nevoie și de erori pentru a descoperi drumul cel bun. Fii alături de el, chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce face. După ce recunoaște că nu a făcut bine nu te grăbi să-i spui ”ți-am spus eu!”. Dacă se dovedește că tu nu ai avut dreptate, recunoaște și nu te încăpățâna să te cerți cu el. O altă greșeală a părinților este că refuză să-și ceară iertare. Chiar dacă tu l-ai crescut, nu înseamnă că nu ai făcut și tu erori. Nu doar copilul trebuie să-și ceară scuze, ci și mama sau tatăl, dacă este necesar.

Citește și: 4 schimbări ce au loc la pubertate, la fete și băieți

De ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate. Părinții nu sunt de acord cu partenera / partenerul lor

Motivele pentru care copilul adult se îndepărtează de părinți pot fi multe. Unul dintre cele mai întâlnite este că ”bătrânii” nu-i respectă alegerile, în special când este vorba de partenerul de viață. Există soacre care nu-și văd deloc cu ochi buni nora sau ginerele. Unele fac tot posibilul ca să-i despartă sau încearcă să-i controleze. Îi bârfesc, se ceartă cu ei, nu-i acceptă în familie… Fiul sau fiica au o poziție ingrată. Sunt puși să aleagă între iubirea vieții lor și cea care le-a dat viață. Cicălelile mamei și comportamentul agresiv îi fac, uneori, să rupă orice punte de comunicare cu ea. Chiar dacă nu ești de acord cu alegerea lui, încearcă să accepți lucrurile așa cum sunt. Dacă există îndoieli întemeiate asupra partenerului, spune-i-le copilului tău fără patimă. Limitează-te să expui faptele concrete fără comentarii și păstrează un ton civilizat.

De ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate. Părinții continuă să-și impună regulile lor

Un alt domeniu în care părinții nesocotesc puterea de judecată a propriilor copii este educația nepoților. Tinerii sunt adepții unor noi metode despre care au citit, pe când ei știu din experiență. Dacă ești în această situație, este logic să spui că știi mai bine pentru că tu i-ai crescut și pe ei, dar este mai bine pentru relația voastră să le acorzi credit și să-i lași să procedeze cum doresc. Întreabă-i de unde au respectivele informații. Îcearcă să te documentezi și tu. Cere-le cărțile de parenting pe care le citesc pentru a vedea de unde se inspiră. Dacă nu ești de acord cu ceva, vorbește cu ei, dă-le argumente, dar, în final, lasă-i pe ei să aleagă ce fac. Nu încerca să câștigi nepoții de partea ta și nu face lucururi pe care tinerii te-au rugat să nu le faci în timp ce ai grijă de cei mici.

Citește și: Cum se rezolvă conflictele între frați la maturitate

De ce copiii ajung să nu-și mai suporte părinții la maturitate. Părinții nu au tratat toți copiii la fel

Atunci când există mai mulți frați și unii sunt favoriți, pe când alții sunt întotdeauna ”oile negre”, aceștia din urmă aleg mai adesea să se îndepărteze de familie. Dacă ți se reproșează că ai preferat unul dintre copii, nu te grăbi să negi. Încearcă să-l înțelegi și să realizezi cum s-a simțit cel care se plânge de asta. Chiar dacă poate problema era doar în capul lui, cere-ți iertare pentru că ai făcut sau rostit lucruri care puteau fi interpretate așa. Totodată, chiar dacă realizările copiilor tăi variază, nu-i spune unuia că nu e la nivelul fratelui lui. Chiar dacă unul are doctorat, iar celălalt doar liceul, sunt copiii tăi și fiecare a făcut și lucruri bune și mai puțin bune. Succesul nu se calculează doar în diplome sau banii pe care-i câștigă. Poate chiar cel care are mai puțin succes în aceste planuri va fi mai disponibiil să aibă grijă de voi la bătrânețe.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com