Chiar dacă influența negativă pare să vină din afara familiei (de la televizor, din anturaj etc.), psihologul Cristina Ion-Rădulescu consideră că cea mai mare responsabilitate o poartă părinții.

Educație corectă = stima de sine

Unii părinți se pot preocupa doar de nevoile materiale ale copiilor, îi supraveghează să nu pățească ceva rău și verifică dacă și-au făcut temele. Pe scurt, își fac datoria și îl forțează pe cel mic să se încadreze în niște norme acceptate de societate. Alți părinți se preocupă și de ceea ce simte copilul, îi expun mai multe posibilități și îl provoacă să aleagă ceea ce este mai bine. Astfel, acesta își va dezvolta o putere de a lua decizii, iar stima sa de sine va fi mai puternică.

Sexualitatea, mod de a atrage atenția

Cristina Radulescu-Ion psihologÎn schimb, un copil căruia i se impune ce să facă va încerca să se răzvrătească și va încerca toate metodele să iasă în evidență. Își va alege idoli și-i va copia, se va îmbrăca extravagant sau își va vopsi părul în verde. Toate acestea le va face, de obicei, pentru a atrage, în primul rând, atenția părinților. Dacă nu este luat în seamă, va trece la altceva, poate chiar la … sex. Va avea sau nu curajul să practice sau se va opri doar la filme sau îmbrăcăminte provocatoare rămâne de văzut. Oricum, la asta contribuie și tot ce-l înconjoară și ce vine din mass-media: afișe cu fete foarte tinere îmbrăcate sumar, texte subliminale care promoveaza libertinajul sau succesul vădit al adolescenților care își folosesc sexualitatea pentru a avea succes în show-bizz”.