Din nefericire, tema morții este foarte puțin spre deloc abordată la școală și în familie. Răspunsurile pe care tinerii le căută pe Internet sunt mai mult toxice decât folositoare. Pentru acei copii care vor să se sinucidă, nu este deloc bine că nu pot discuta despre gândurile care îi frământă cu părinții sau profesorii. Dacă și-ar dezvălui gândurile sumbre, ar putea fi ajutați.

Există copii care vor să se sinucidă

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, realitatea contrazice credinţa conform căreia tinerii nu sunt trişti, nu au de ce să fie supăraţi, nu au motive să se simtă retraşi. Află care sunt semnele depresiei la copii. Recunoaște atunci când copilul tău are acestă problemă. Copilul tău e deprimat? Citește și despre cum îl ajuți.

“Există îngrijorător de multe studii sociologice care arată că tinerii ar putea opta pentru suicid ca soluţie pentru problemele lor. Aceste probleme se întind în zona familială, socială, şcolară sau chiar individuală. O scenă clară, care poate duce copilul sau adolescentul cu gândul la moarte are următoarele elemente care apar de multe ori legate: abuzuri, conflicte în famile, standarde ridicate impuse de familie şi şcoală, dificultate de adaptare, de socializare, sentimentul de singurătate, neajutorarea, lipsa de speranţă, dificultăţi în rezolvarea problemelor, boli incurabile”, explică specialistul. 

Citește și: Andreea Raicu a vorbit deschis despre problemele emoționale și despre suicid: „Mi-am dorit să se termine această dramă și această durere…”

Copii care vor să se sinucidă. Semne că se gândesc la suicid

Părinţii, adulţii din jurul copilului au puterea să identifice majoritatea situaţiilor de risc, care duc paşii tinerilor spre moarte. Să recunoşti un copil cu risc de suicid este foarte dificil, dar semnalele comportamentale de comunicare duc adulţii la nişte concluzii care evită riscul cu moartea. “De multe ori, adulții cred că tânărul e obosit, e stresat, suferă din dragoste, apoi îi trece.

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.roMulţi se bazează şi pe copilăria lor, pe experiențele din copilăria lor, astfel se ascund să vadă pericolul: neliniştea copilului. Copiii şi adolescenţii își exprimă în mod incert şi neclar intenţiile, dorinţele lor pe moment, ceea ce face dificilă observarea problemei, mai ales în contextul în care diferențele de semnalmente dintre generații sunt mai mult decât evidente. Astfel, două elemente pe lângă care planul de suicid poate să se concretizeze sunt neclaritatea comportamentelor copiilor şi neatenţia noastră,  ca adulţi”, declară psihologul Lenke Iuhoș. 

Citește și: Depresia în timpul sarcinii, întâlnită la peste 10% dintre gravide. Lipsa tratamentului crește riscul de suicid

Sursa foto: 123rf.com