Lumea a asistat la o explozie imensă a populației în ultimele decenii.

Progresul în domeniul științei și al medicamentelor a sporit durata de viață a ființelor umane, precum și a scăzut rata mortalității la naștere.

Oamenii sunt educați în zilele noastre, preferă să-și mărească familiile după câțiva ani de la căsătorie.

Deci, controlul nașterii a fost cel mai bun mod de a rezolva toate aceste probleme.

Controlul nașterii este metoda de evitare a sarcinilor nedorite prin utilizarea contracepției.

A fost considerat un avantaj pentru multe cupluri căsătorite, dar este posibil ca reacțiile adverse să vă distrugă și visul de a concepe.

Cele mai frecvente metode de control a nașterilor sunt pilulele contraceptive, inelul vaginal, diafragma, prezervativul, DIU, vasectomie, tubectomie, etc.

Dintre acestea unele sunt temporare, în timp ce unele sunt metode permanente de control a contracepției.

Metodele de control a nașterii care sunt legate de schimbările hormonale sunt, în general, motivul pierderii fertilității pentru o perioadă de timp.

Dușul vaginal în timpul sarcinii nu este indicat. Află și de ce

Contraceptivele – 5 efecte secundare asupra fertilității

1. Tulburarea ciclului menstrual

Contraceptivele pot afecta ciclul menstrual în mod diferit.

Aspectele variate ale sângerării se pot schimba odată cu trecerea timpului, perioadele pot fi mai lungi, mai scurte, mai grele sau mai ușoare, în funcție de tipul de contracepție.

Poți experimenta un ciclu menstrual neregulat pentru primele câteva luni.

Pericole imprevizibile apar în cazul contraceptivelor injectate și implantate.

DIU provoacă menstruații grele și dureroase. Inelele vaginale determină apariția menstruației în primele trei luni de utilizare a acelui inel.

După ce încetați să utilizați aceste metode puteți avea o menstruație neregulată sau aceastăsă lipsească timp de câteva luni, din cauza impactului hormonal asupra ciclului menstrual.

Deci, s-ar putea să fiți fertile imediat după ce nu mai utilizați contraceptive. Poate dura o perioadă de câteva luni sau chiar până la doi ani.

2. Dezechilibrul hormonal

Cele mai multe pilule contraceptive sunt alcătuite din progesteron sintetic și estrogen.

Acești hormoni sintetici intră în creier și închid hormonii, cum ar fi gonadotropinele, care sunt responsabile pentru buna funcționare a ciclului menstrual.

Datorită acestei ovulații este prevenită și cauzează neregularități menstruale. Hormonii sintetici nu limitează legarea doar cu receptorul de progesteron, ci și cu alți receptori.

Atunci când aceste progestative sintetice se leagă de receptorul greșit, acel receptor poate transmite semnale inexacte, care aruncă corpul în afara echilibrului, cauzând nereguli.

Astfel, ele provoacă multe efecte secundare. Oboseala, depresia, libidoul scăzut, insomnia, anxietatea și creșterea în greutate sunt efectele secundare probabile ale modificărilor hormonale.

Dezechilibrul cauzat de acești hormoni sintetici conduce la probleme în fertilitate.

Vă poate face mai puțin fertilă pentru o perioadă scurtă de timp, dar consultând medicul și luând medicamente adecvate, puteți deveni fertilă din nou.

11 uleiuri esențiale care stimulează fertilitatea la femei

3. Ovulația întreruptă

Este o problemă frecventă pentru multe femei care iau pilule contraceptive. Trebuie să începeți ovulația în aproximativ o lună până la trei luni după oprirea metodei contraceptive.

Dar, dacă nu o experimentați în această perioadă, probabil că suferiți de amenoree post-pilulă.

Acest lucru creează uneori un ciclu menstrual fals și poate arăta ca menstruațiile normale, dar nu este așa.

Anumiți anticorpi sunt luați de mule femei ca o metodă de control a nașterii la fiecare 90 de zile.

Dacă opriți anticorpii, chiar și atunci aceasta poate împiedica fertilitatea timp de aproximativ 22 de luni sau mai mult.

4. Schimbă mucoasa uterină

Contraceptivele schimbă mucoasa uterină și acest lucru o face să nu fie receptivă la implantare care se întâmplă după ce oul este fertilizat de spermă.

Hormonii sintetici controlează hormonii organismului organismului, ceea ce face dificilă formarea unei căptușeli uterine adecvate.

Acestea diminuează glicogenul în zahăr și fac ca căptușeala endometrului să fie subțire.

Multe femei încep să folosească metode contraceptive de la o vârstă fragedă și acest lucru durează mai mult timp.

Nu sunt conștiente de efectele secundare probabile ale metodei contraceptive care ar putea deveni grave dacă se iau pentru o perioadă mai lungă de timp.

Deci, trebuie să știți despre consecințele probabile cu care vă puteți confrunta după ce ați început să folosiți contraceptivele.

Lucruri de bifat în cuplu, înainte de a deveni părinți. Sunt importante în faza de preconcepție

5. Mucusul cervical se modifică

Pilula îngroașă mucusul cervical astfel încât sperma să nu ajungă la ovule.

Mucusul cervical este absolut necesar pentru concepție, deoarece ajută sperma să călătorească prin vagin și colul uterin pentru a întâlni și fertiliza un ou, provocând astfel fertilizarea.

Dar modificările mucoasei cervicale pot persista pentru o perioadă mai lungă chiar și după ce nu mai utilizați metoda contracepției.

Acest lucru poate împiedica fertilitatea, deoarece mucusul cervical poate rămâne gros și sperma nu poate ajunge la ovule.

Acest lucru poate face să pară că v-ați pierdut fertilitatea, dar nu este așa.

Este doar o îngroșare a mucusului cervical, care poate fi tratat întotdeauna cu ajutorul unor medicamente adecvate.

Deci, acestea sunt problemele probabile cu care vă puteți confrunta dacă utilizați o metodă de control a nașterilor, în special contraceptive.

În general, o femeie își recapătă fertilitatea în decurs de o lună sau trei luni, dar poate dura mai mult timp datorită problemelor menționate mai sus.

Acest lucru vă poate împiedica planificarea familială. Multe femei cred că acest lucru este permanent și se simt descurajate, dar medicul vă poate ajuta.

Nu intrați în panică, consultați-vă doctorul în schimb.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto