Conflictul dintre generații apare și din cauza atitudinii părinților. ”Tot timpul vei fi copilul meu, indiferent ce vârstă ai avea”, așa gândesc și spun majoritatea părinților. De aceea, le este greu să accepte că ”micuțul” s-a maturizat și se poartă cu el ocrotitor sau chiar încearcă să-i limiteze libertatea și la vârste înaintate.

Citește și: Povești de viață: ”Bunicii mi-au devenit mamă și tată”

Conflictul dintre generații. Obiceiuri și tabieturi diferite

Pe de altă parte, mulți tineri nu se maturizează și acceptă să fie întreținuți în continuare de părinți. Fie nu reușesc să-și găsească sau să-și mențină un serviciu, fie îl au, dar cheltuiesc fără să se gândească și la responsabilitățile pe care le au. Astfel, ei se bazează în continuare pe părinți. Aceste comportamente dau naștere la fricțiuni și conflicte. Și chiar dacă tânărul are venitul lui și e responsabil, conviețuirea a două generații, cu obiceiuri și tabieturi diferite, nu este întotdeauna ușoară.

Citește și: Cum poți transforma un conflict într-o oportunitate

Conflictul dintre generații. Teama bătrânului de a fi inutil

Este bine să ai grijă cu să-ți ajuți copilul fără a-l stimula să rămână dependent de tine. Există diferite circumstanțe. Poate fiul stă acasă, dar este, în rest, independent. Ajută cu bani și își face partea în gospodărie, dar sunt și familii în care tânărul este dependent financiar sau/și își folosește mama ca bucătăreasă sau menajeră. Uneori, chiar părinții încurajează această atitudine pentru a se simții utili. Cei mai mulți fac asta în mod inconștient. Ei știu că își doresc să-și vadă fiul sau fiica independeți, dar, în adâncul sufletului, nutresc teama că aceștia nu vor mai avea nevoie de ei. Ca urmare, fac totul pentru a-i menține în rolul de neajutorat pentru a avea pe cine să salveze.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com