În ziua de azi, se pune mare accent pe ce poate face fiecare prin el însuși și independența este considerată o calitate. Totuși, aceste lucruri pot să facă viața de cuplu mai grea. Ne obișnuim să credem că avem dreptate și să punem părerea noastră pe primul plan. Conflictele din orgoliu în cuplu și lupta pentru putere poate distruge o relație”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Ar fi util să încercăm să ne schimbăm punctul de vedere. Specialistul îți propune să te gândești la o întrebare: ”Este mai bine să câștigi un conflict cu soțul sau primează armonia și pacea în relație?”

Citește și: De ce se degradează relațiile de cuplu

Conflictele din orgoliu în cuplu apar din diferențele de gândire

În multe cupluri, apar conflicte generate de orgoliul celor doi. Fiecare crede că el știe ce este mai bine. Subiectele sunt multe: cum îți educi copilul, cum să faci curat în casă, cum să cheltuiți banii, care este mâncarea mai sănătoasă, ce muzică e mai bună, cum să sortezi rufele pentru spălat etc. Unele motive de ceartă pot părea chiar ridicole, dar pentru cei în cauză sunt lucrul care pare că îi împiedică să fie fericiți în căsnicie. Oameni sunt atrași, de cele mai multe ori, de persoane cu care au foarte multe valori în comun, dar este imposibil să găsești pe cineva care să gândească 100 % ca tine. Și de ce să nu fim sinceri? Ar fi chiar plictisitor. Totuși, diferențele dintre noi dau zilnic naștere unor certuri și ne fac viața în comun mai dificilă. Atunci când, în plus, amândoi sunteți obosiți, este greu să vă mai abțineți și izbucnește cearta.

Căi de rezolvare ale conflictelele din orgoliu în cuplu

Conflictele din orgoliu în cuplu sunt foarte obișnuite. Amintește-ți că este normal să mai apară și divergențe. Nu sunteți singurii care vă certați. Nicio căsnicie și niciun om nu este perfect. Aceasta nu înseamnă că nu veți încerca să ajungeți la o înțelegere și să diminuați la minimum altercațiile. Totuși, scopul nu ar trebui să ai un mariaj fără conflicte, ci să vă concentrați pe a le rezolva într-un mod pașnic. Încercați să găsiți căi de a vă exprima nemulțumirile, dar și de a ajunge la un compromis și de a ierta. Evitați criticismul, disprețul, atitudinea defensivă și blocarea comunicării. Uneori, tot are loc o izbucnire de mânie și spuneți vorbe pe care le regretați mai apoi.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com