Cea mai mare greșeală în ce privește comunicarea în cuplu

Cea mai mare greșeală în ce privește comunicarea în cuplu este că ascultăm nu ca să-l înțelegem pe celălalt, ci pentru ca să-l contrazicem. Reproșurile repetate, cinismul și sarcasmul fac mult rău într-o relație. Credința fiecăruia că doar el are dreptate este și ea distructivă. După un timp, căsnicia intră într-o rutină din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce privește comunicarea în cuplu.

Crezi că știi ce gândește

O altă mare greșeală în ce privește comunicarea în cuplu avem impresia că știm mai bine ce are nevoie soțul sau pretindem ca el să ghicească tot ce ne dorim noi. Uităm să îl consultăm, apoi ne supărăm că lucrurile nu ies așa cum ne-am fi așteptat. Trebuie să ne aducem aminte că nu ne-am căsătorit cu un mentalist care ne citește gândurile și iubirea nu înseamnă să comunici telepatic, ci prin cuvinte.

Citește și: Soțul pleacă în delegații lungi? Acest lucru nu trebuie să ducă la divorț

Cum poți avea o bună comunicare în cuplu

Mai sus avem doar două exemple despre ce înseamnă eșecul comunicării în cuplu. Ne putem face opinii false unul despre celălalt dacă nu comunicăm deschis. Discuțiile sincere ne-ar putea scăpa de numeroase conflicte în cuplu. Până la urmă, opiniile false pe care le au soțiile despre soți și viceversa sunt parte a unei vieți normale. De obicei, filtrăm realitatea conform experiențelor noastre. Totuși, dacă învățăm să comunicăm și să nu mai facem presupuneri incorecte, lucrurile pot merge spre bine.

Comunicarea în cuplu se învață

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Poate că ele cred că trebuie să gătească, să-și îngrijească partenerii, să-și limiteze ieșirile cu prietenele, să-și limiteze independența, să renunțe la hobbyuri, etc. Poate că bărbații se gândesc că trebuie să renunțe la ieșirile cu prietenii, că trebuie să stea mai mult acasă, că trebuie să progreseze social și să aibă un statut mai bun etc. Multe dintre aceste deziderate sunt constructe sociale și suntem educați să le atribuim unor roluri. Știm ce ”e recomandat” să facă o soție sau un soț. În realitate, relația este între cei doi parteneri. Ei știu mai bine cum a mers până atunci și ce ar fi mai util să facă pentru a fi funcțională. Discutați sincer. Cunoașteți-vă așteptările și părerile reale, înțelegeți ce puteți face și ce nu.

Cu cât veți comunica mai bine și vor construi mai multe împreună, cu atât vă veți înțelege mai bine și vor fi de neînlocuit unul pentru celălalt”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com