Compromisul în cuplu. Când mai bine cedezi

Ar fi bine ca valorile, prioritățile și stilul de viață al partenerilor să fie cât mai apropiate pentru ca pozițiile lor să nu fie foarte diferite în privința problemelor majore”, spune psihoteraputul Tedy Creștin, care observă că ”dacă diferențele sunt foarte mari, există un risc major ca relația să cedeze în timp. Este foarte greu pentru un om să facă schimbări esențiale în viața lui, mai ales după o anumită vârstă, când este deja format. Pe de altă parte, există un grad de compromis în orice relație, prin natura ei. Un cuplu este constituit din doi parteneri diferiți, cu concepții diferite. Dacă acestea sunt oarecum apropiate, este mai ușor să ajungi la un numitor comun”. Sfatul specialistului este ca atunci când lucrurile disputate nu sunt esențiale pentru tine, să cedezi. Poate pentru soțul tău sunt mai importante și pe tine nu te afectează prea mult. Nu-ți pune ambiția să câștigi această bătălie. Păstrează-ți ”muniția” pentru cele cu adevărat importante pentru tine.

Citește și: Cum faci față provocărilor financiare în cuplu. Sfaturile psihologului

Compromisul în cuplu. Cum ajungeți la un numitor comun

”Există tehnici de a-l influența pe celălalt care pot funcționa pe termen scurt. Le găsești pe internet, în cărțile de dezvoltare personală sau în seminariile care au ca temă puterea de convingere. Totuși, pe termen lung, doar discuția sinceră și autentică va conta cu adevărat. Ajută-ți partenerul să conștientizeze cât de important este un anumit lucru pentru tine. Examinați împreună soluțiile existente și alegeți o soluție pe care să o agreați amândoi. O astfel de strategie poate da cele mai bune rezultate”, este de părere psihoterapeutul.

Citește și: Nu gândiți la fel? Așa reușiți să vă împăcați!

Compromisul în cuplu. Când nu e indicat

Granița între a încerca să convingi pe cineva și manipulare este foarte fină. Dacă pe termen lung, soțul tău realizează că a fost ținta unor strategii agresive de persuasiune, își va simți încrederea înșelată. Consecințele vor fi grave, iar situația mai rea decât înainte. Dacă simți că valorile tale de bază sunt afectate, că nu poți să accepți un anumit compromis, nu ar trebui să accepți. Acest lucru poate însemna și că nu mai poți salva relația. Dacă pentru a cădea la înțelegere cu el, ar trebui să renunți la ceva important pentru tine, aceasta ar putea fi mult prea mult. Oricum, în acest caz nu ar trebui să regreți. Relația, aparent salvată, nu poate să supraviețuiască în timp.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com