În ziua de azi, în România, liceul nu îți asigură pregătirea necesară pentru a-ți găsi un loc de muncă. De multe ori, nici facultatea nu este suficientă, tânărul fiind nevoit să facă și un master pentru a reuși să-și găsească un serviciu bun. Dar există și variante alternative. Sunt multe meserii căutate pe piață, dar pentru care nu ai nevoie de studii superioare, ci de o postliceală sau de un curs specializat. Întotdeauna un bun meseriaș, fie el instalator, electrician, coafeză sau cosmeticiană, își va găsi de lucru.

Drumuri diferite

Ar fi bine să nu îngrădești planurile fiului sau fiicei tale, chiar dacă nu corespund ideilor tale. Nu îl forța să aleagă un anumit domeniu despre care tu crezi că îi va asigura un viitor bun, dacă el nu corespunde vocației sale. Totodată, ar fi bine să îl ghidezi fără a-i impune ceva pentru a te asigura că face alegeri realiste. ”Părinții trebuie să fie mereu conectați la realitatea interioară a copilului lor, oricare ar fi vârsta acestuia. Dacă acesta simte că nu este pentru el un altfel de traseu, dar ar dori să facă altceva decât o facultate, ar fi de dorit să fii alături de el și să-l susții pentru a-și realiza visul”, spune psihoterapeutul Lavinia Țânculescu.

Fără planuri de viitor

Specialistul vede că ar exista cu adevărat o problemă în cazul tinerilor care ”nu vor să facă nimic după finalizarea studiilor liceale, nu au nici un plan, nu vor sau simt că nu pot să meargă mai departe. O astfel de atitudine ascunde un blocaj, cel mai probabil – de natură emoțională, care e necesar să fie investigat”. Dacă se întâmplă așa cu copilul tău, pune-l să-și imagineze cum va arăta viitorul. Deja și tu și el știți ce îi place cel mai mult să facă, la ce materii a excelat în școală și ce activități extrașcolare l-au atras. Undeva, la întretăirea între ce îi place și ce poate să facă se află vocația lui, profesia care îl va face să se simtă împlinit, nu doar îi va asigura independența financiară. ”Dacă rămâne în acel blocaj și ceea ce îl ține este teama că nu se va descurca, poate că are nevoie de o pauză, de o perioadă de relaxare, dar care, cu siguranță va fi una delimitată în timp”, spune psihoterapeutul, adăugând că ”este important ca tânărul să aibă capacitatea de a vizualiza faptul că pe termen mediu, va avea nevoie să continue viața într-un anumit sens, iar el este singurul care poate decide cum”.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@ thewings.ro

Nevoia de independență

”Refuzul de a-și continua studiile ascunde, de cele mai multe ori, alte motive decât cele legate de performanța sa academică. Unul dintre acestea ar putea fi nevoia pregnantă de a deveni rapid independent financiar și a se putea rupe de contextul familial care simte că nu îi dă suficientă libertate. De aceea, unii tineri pot accepta un loc de muncă prost plătit doar pentru a avea bani să plece de acasă. Alte motive pot fi că se simte umilit de părinți, că nu mai dorește să asiste la certurile adulților, că nu vrea să se mai simtă inferior și să asculte de cineva etc. Alții nu merg la facultate pentru că resimt o profundă responsabilitate de a munci pentru a-și întreține familia de origine. Dacă nici unul dintre cele două motive de mai sus nu este valabil și excludem stările de depresive sau alte tipuri de tulburări de natură psihiatrică, este cazul să porți o discuție cu copilul tău și să înțeleagi de ce refuză să-și continue educația. Poate fi vorba și de experiențe negative pe care le-a trăit la școală, dar care nu este necesar să se repete într-o altă formă de învățământ.”

Sursa foto: 123rf.com