Este mai ușor să dai vina pe ceva din exterior, care nu poate fi controlat de tine și care nu poate fi verificat – spune psihologul. Biserica, însă, vine cu explicații care confirmă existența forțelor răului. Partea bună este că recomandă și antidotul problemei, prin rugăciuni, spovedanie și împărtășanie. Oricare ar fi situația, apropierea de Dumnezeu te poate ajuta să-ți vindeci rănile sufletești și să poți avea mai târziu o relație împlinită. Totuși, ar fi bine să cauți și adevărata cauză a problemei.

Explicații pentru inexplicabil

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu vede că persoanele convinse că eșecurile în dragoste sunt cauzate de vrăji sunt ”oameni lipsiți de speranță, care ajung să caute orice explicație care să definească ceea ce nu înțeleg”. În toate religiile există credința fermă că binele învinge așa că, dacă vei fi trăi în acord cu credința pe care o ai, vei scăpa de teama că cineva îți poate face rău. Dar ar fi bine să dai la o parte superstițiile care mai mult adâncesc problema decât să o rezolve. În ceea ce privește latura psihologică a problemei, Cristina recomandă să te autoanalizezi sau să te adresezi unui specialist care să te ajute să îți dezvolți anumite trăsături pozitive de personalitate. Astfel, îți vei deschide calea către o relație împlinită cu un bărbat și vei putea evita pe viitor eșecul sau îl vei suporta mai bine. Poți face asta și ținând un jurnal în care să îți notezi stările prin care treci, dificultățile, soluțiile găsite, dar și lucrurile care te bucură în fiecare zi. Cu timpul, vei înțelege mai bine greșelile pe care le-ai făcut și vei găsi în tine puterea de a merge mai departe.

Aliați pentru o viață împlinită

Te vor ajuta cărțile de psihologie care vizează evoluția personală, relațiile de cuplu, dar și cele de spiritualitate. Vorbește cu un preot sau cu o persoană în care ai încredere și care ți-ar putea da un sfat bun. Nu ar fi bine să apelezi la persoane care pretind că au puteri magice și care îți spun că vor rezolva imediat situația. Mai mult ca sigur sunt niște șarlatani care vor să-ți ia banii. Soluțiile adevărate sunt de obicei cele care necesită multă muncă din partea ta și va fi nevoie de timp pentru a avea rezultate vizibile. Ar trebui să înțelegi și faptul că relațiile umane sunt complexe și nu poți controla tot ce se întâmplă. Chiar dacă tu vei greși cât mai puțin, tot este posibil ca celălalt să aibă și el problemele lui care să ducă la destrămarea relației. Contează foarte mult care este atitudinea noastră în fața insuccesului pentru a avea o viață împlinită oricare ar fi condițiile exterioare.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Neasumarea vinovăției

”Sunt persoane care preferă să ia drept explicație a eșecului în dragoste faptul că li s-au făcut farmece. Acestea nu se văd, nu se pot verifica, deci pot fi considerate o potențială cauză. Dar alte lucruri pot fi depistate la persoanele respective care ar putea explica problemele în cuplu sau lipsa unui partener. De exemplu, poate au suferit abuzuri în copilărie, au trăit sentimentul de abandon, au trecut prin conflicte intense sau chiar au supraviețuit unor catastrofe. Toate acestea le pot influența și le fac să se comporte astfel încât nu pot avea o relație împlinită. În spatele explicației că « X mi-a făcut vrăji» mai poate sta și mascarea sentimentului vinovăției și neasumarea consecințelor actelor care au dus la situația dată. O altă explicație ar fi că se află în faza de negare în care femeia părăsită nu acceptă că soțul a preferat o alta și caută cauze externe și neverificabile.”

Sursa foto: Craige Moore / flickr.com