Atunci când este vorba de certurile la locul de joacă este bine să știi cum și când e cazul să intervii sau ce să faci dacă un alt părinte sau copil se plânge de al tău. Atunci când, într-un corp micuț apar emoții mari, părinții sunt tentați să intervină imediat pentru a-l calma. Totuși, disputele din parc pot fi momente de învățare neprețuite prin care el să-și exerseze capacitatea de rezolvare a conflictelor, empatia și să-și dezvolte abilități sociale care să-i ajute în viitor să-și facă și să mențină prietenii. Totodată, îi vor fi utile în viața profesională.

Certurile la locul de joacă. Copiii exersează rezolvarea conflictelor

”Copiii își dispută teritoriul, dar și jucăriile. Ei își asuma roluri și se identifică cu ele. Se ceartă pentru că își apară ceea ce consideră că este al lor. Intră într-o dispută atunci când consideră că au dreptate. Este bine ca, în calitate de părinte, să nu intervenim decât dacă se depășește o limita normală, firească”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Atunci când copiii se bat, există un pericol fizic sau este vorba de bullying emoțional, adulții ar trebui să intre în scenă. În rest, ar fi bine să-și lase micuții să-și exerseze capacitatea de rezolvare a conflictelor.

Citește și: Lipsa de concentrare la copii. Cum îi ajuți în această problemă

Când să intervii

Atunci când apar certurile la locul de joacă, ar fi bine ca, la început, părinții să stea pe margine și să observe. Copiii învață din aceste interacțiuni care sunt modurile de a-și rezolva problemele.

Dacă conflictul tinde să se înrăutățească mai degrabă decât să se rezolve, este timpul să-i ajuți. Ar fi bine să rogi pe fiecare dintre cei implicați să-și spună punctul de vedere. Apoi, să-i întrebe cum văd ei rezolvarea problemei și cum ar putea, pe viitor, să facă lucrurile într-un mod diferit, astfel încât să evite conflictul.

Este important să nu intervii rapid când apar certurile la locul de joacă. Nu le impune tu un mod de a face lucrurile, ci să-i ajuți să găsească singuri o soluție. Această abordare merge chiar și cu copii mai mici, care și-au dezvoltat deja limbajul. Cei mici învață mai bine atunci când sunt puși în postura de a rezolva ei ceva, în loc să li se spună exact ce să facă.

Citește și: Rivalitatea dintre frați – ce trebuie să facă părinții

Nu fi părinte-elicopter

Există un tip de părinți, numiți de psihologi părinți-elicopter, care au tendința de a fi tot timpul în preajma copiilor (asemenea unui elicopter) și încearcă să vină în întâmpinarea oricăror dorințe sau nevoi ale celor mici. Nu doar că nu-i lasă să facă nimic ei înșiși, dar nici măcar nu așteaptă să li se ceară ajutorul că au și intervenit. Acest comportament transmite două mesaje dăunătoare dezvoltării competențelor la cei mici. În primul rând, le inoculează ideea că ei nu sunt capabili să-și rezolve singuri problemele. În al doilea rând, nu le lasă oportunitatea să-și exerseze capacitatea de a exersa singuri abilitatea de a rezolva probleme.

Cum să intervii când apar certurile la locul de joacă

  • Dacă nimeni nu este în pericol fizic sau dacă niciunul dintre ei nu abuzează psihic de altul, nu interveni.
  • Dacă cearta devine mai aprinsă, apropie-te de copii și provoacă-i la o conversație.
  • Ajută-i să găsească o rezolvare. Pune întrebări de genul: ”Ce poți să faci ca el să se simtă mai bine? Ce puteți face ca să fie mulțumită toată lumea?”
  • Acceptă soluția lor, dacă este rezonabilă. Dacă nu e, roagă-i să se mai gândească, dar nu le spune tu ce să facă.
  • Lasă-i să se întoarcă la joacă. 

Citește și: Avem voie să scoatem copiii afară? Autoritățile fac precizări

Află punctul de vedere al copilului

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Dacă alți părinți se plâng de copilul tău atunci când apar certurile la locul de joacă, e cazul să vorbești cu el ca să afli și punctul lui de vedere. Dacă este cazul, fă-l să vadă lucrurile altfel, astfel încât să fie în concordanță cu normele sociale, morale, etc. Dacă nu știi ce s-a întâmplat, cere timp să investighezi situația. Nu întotdeauna ceea ce auzim de la alții  este conform cu realitatea, dar tot merită investigat. Nu lăsa ca micuțul tău să fie judecat și tratat în virtutea celor auzite. El merită să fie apărat de tine. Această atitudine îi creează o stare de echilibru emoțional și-i întărește stima de sine,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com