Citește despre care sunt cele trei fețe ale geloziei. Unii autori susțin că gelozia are componentă ereditară. Acest lucru nu este încă dovedit. Totuși, ”este clar că ne putem însuși un comportament suspicios în familia în care creștem. Deci, există o parte ”învățată”, ca urmare a unor modele emoționale și experiențe din trecut. De asemenea, are o legătură strânsă cu încrederea în sine scăzută și nesiguranța”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin.

Cele trei fețe ale geloziei: 1. Greutatea celui gelos de a-și controla emoțiile

Este ”greu pentru un partener gelos să-și controleze emoțiile și să facă schimbări în viața lui. Dacă soțul tău este în această situație, ar fi bine să înțelegi că este vorba de o boală. Lui îi este greu să se controleze și să se calmeze”, observă specialistul. Ca să-l faci să se calmeze, ”îi poți oferi partenerului mai multă transparență asupra programului și vieții tale. Astfel, îi vei asigura că nu-l înșeli. Îl mai poți ajuta să-și crească încrederea în sine. Poți să-i propui să încercați amândoi terapia de cuplu ca o soluție comună”, adaugă el.

Citește și: Cum să eviți o relație toxică care îți poate afecta viața negativ

Cele trei fețe ale geloziei: 2. Neîncrederea partenerului

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Ar trebui să înțelegi mai bine problema din spatele geloziei, pentru a găsi soluția. Închide ochii și concentrează-te. Întreabă-te: ”Dacă vezi partea cea mai bună a situației, care ar fi aceea? Care este scopul ei în relația voastră?”. Sentimentul negativ apare, de obicei, dintr-o criză de încredere – în ceilalți, dar, mai ales în tine însuți. ”El are o stimă de sine scăzută și îi este teamă să nu te piardă. Crede că nu este suficient de bun pentru tine. De aceea, impulsul natural este cel de a te controla și a încerca să te lege de el. Normal, provoacă efectul invers și ajungi să-ți dorești mai multă libertate”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Este normal să existe certuri în cuplu. Importantă e împăcarea

Cele trei fețe ale geloziei: 3. Proiecția propriei imaginații

O altă cauză a geloziei este proiecția, adică persoana ajunge să proiecteze probleme din trecut sau imaginația proprie asupra relației actuale. În acest caz, cel afectat ar fi bine să-și analizeze trecutul cu un specialist și să vadă ce-l împinge să simtă și să se poarte așa. Ar fi bine să fie foarte lucid și să-și conștientizeze gândurile. Uneori, cei tentați să înșele (chiar dacă doar se uită și nu se iau în serios) pot crede că și soțul sau soția gândește așa.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com