Arta conversației pare a fi ceva complicat, mai ales în cuplu. Nu e bine nici să vorbiți prea rar, dar… nici prea mult. Este bine să asculți cu atenție punctul de vedere al celuilalt și să-l înțelegi, dar nu ar trebui să cedezi cu totul și să nu îți mai susții ideile tale. E nevoie de mult tact și înțelegere pentru a găsi doza exactă și – de ce să nu spunem? – de multă dragoste.

cristina radulescu-ion psihologAsculți pentru a contrazice

Cineva spunea că cea mai mare greșeală de comunicare este că ascultăm nu ca să-l înțelegem pe celălalt, ci pentru ca să-l contrazicem. ”Reproșurile repetate, cinismul și sarcasmul, sublinierea faptului că numai unul poate avea dreptate, acel „ți-am spus eu” – toate aceste atitudini stau în calea unei relații fericite”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că ”după o perioadă, căsnicia intră într-o rutină din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce privește comunicarea. Uneori, avem impresia că știm mai bine ce are nevoie soțul și uităm să îl consultăm și apoi ne supărăm că lucrurile nu ies așa cum ne-am fi așteptat.”

Vorbești prea mult

Mulți cred că au nevoie să discute mai mult pentru a se înțelege. Dar, uneori, vorbăria nu face decât să ascundă ce credem cu adevărat și să ne despartă unul de celălalt. Pentru noi, femeile, este adevărat că schimbul de păreri ne face să ne simțim mai apropiate una de alta, dar majoritatea bărbaților își doresc mai puțin așa ceva. Ei aplică zicala cu ”vorba multă, sărăcia omului”. S-ar putea să își dorească mai mult să faceți ceva împreună sau doar să fiți aproape unul de celălalt. Iar dacă tonul este unul certăreț și conversația se transformă în cicăleală, poți fi sigură că el nu o apreciază.