Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Viziune asemănătoare

Pentru ca relația să meargă ca unsă, ”ar fi util ca partenerii sa aibă valori și viziuni asemănatoare despre lume și viață. Acestea duc la obiective și priorități comune”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin. Altfel, explică el, se ajunge la conflicte. De exemplu, unul vrea să plece în vacanță, iar altul vrea să stea acasă pentru a renova apartamentul. De la lipsa unor țeluri asemănătoare ”pornesc conflictele majore referitoare la cum să-și utilizeze timpul, energia și banii”.

Citește și: Resurse pentru o căsnicie la ananghie. Așa îți salvezi relația!

Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Fii prezent în relația ta

Vremurile pe care le trăim par să fie unele foarte grele pentru viața de cuplu. Avem programe foarte încărcate, dar nici acasă nu mai apucăm să ne relaxăm îndeajuns. Suntem bombardați cu informații, iar tehnologia ne răpește ultimele minute de timp liber. Este greu să ai o relație împlinită cu cineva atunci când nu petreci suficient timp cu el. Iar statul la masă alături, dar fiecare cu ochii în telefonul lui, nu se pune. Cuplurile care reușesc să se simtă bine împreună știu să-și protejeze intimitatea și să-și facă timp să comunice. Totuși, dacă în prezent căsnicia ta nu arată așa, nu înseamnă că în timp nu s-ar putea îmbunătăți.

Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Află cine ești și ce vrei

În primul rând, ”ar fi bine să ne clarificăm nouă înșine cine suntem și ce ne dorim în general de la viață. Apoi, aflăm și ce vrea partenerul. Ideal ar fi să avem stiluri de viață asemănătoare. Este greu pentru o persoană nocturnă, leneșă și relaxată să aibă o relație reușită cu un partener care se scoală în fiecare zi la 6 dimineața, este pedant și meticulos. Ar fi util și ca ambii să aibă activități sau hobby-uri pe care să le practice cu plăcere împreună. Astfel, vor avea mai multe ocazii în care să acționeze ca echipă”, specifică psihoterapeutul.

Citește și: Cum îl faci să te adore. Sfaturile psihologului pentru a avea o relație împlinită

Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Vindecați-vă rănile

În ce privește conflictele, psihologul american Ryan Janis constată că majoritatea cuplurilor se luptă, de fapt, cu variațiuni pe aceeași temă. În general, este vorba de răni sufletești nevindecate. Sunt lucruri pe care le-au trăit sau obiceiuri pe care și le-au însuțit din copilărie. Partenerii repetă, în mod inconștient, ceea ce au văzut în familiile lor. De aceea, este bine să conștientizeze și să înceapă să-și vindece traumele din trecut. Astfel, relația lor poate să crească și să se însănătoșească. Totodată, trebuie să realizeze că schimbarea în bine nu apare brusc, ca în filme. Gesturile și momentele mici de zi cu zi clădesc o legătură sănătoasă și trainică.

 

Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Ai nevoie de apropiere și intimitate

Chiar dacă ne plac sentimentele avântate și impredictibilitatea, în relațiile pe termen lung ne dorim confort, rutină, familiaritate. Vrem să putem ști dinainte cum va reacționa partenerul. Apropierea este necesară în toate relațiile, dar în cele de cuplu este nevoie și de intimitate. În unele cupluri, sexualitatea este folosită ca armă sau ca premiu. Refuzul sau acceptarea ajung să fie condiționate de anumite servicii, iar atunci devine o tranzacție. ”Ar fi bine ca fiecare pereche în parte să păstreze noțiunea de intimitate ca pe ceva sacru. Deși există o mare diferență între intimitatea sexuală și cea emoțională, consider că în căsnicie trebuie cultivate amândouă. Și este vorba și de o interdependență: apropierea emoțională ajută la păstrarea atracției sexuale pe termen lung,” observă Tedy Creștin.

 

Cele mai bune sfaturi pentru o relație fericită în cuplu: Surprize plăcute

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Este vital să mențineți comuniunea sinceră. Ascultați-vă, acceptați-vă și înțelegeți-vă partenerul. Mereu vor exista blocaje în comunicare. Este important să fim conștienți de ele și să căutăm să menținem discuțiile și schimburile de idei. Este la fel de important ca întreținerea respirației la un organism viu. Atunci când apar probleme, cooptează-ți partenerul. Nu ține totul înlăuntrul tău, crezând că așa îl menajezi. Formula la bine și la rău se aplică întotdeauna. Este bine să fii optimistă, energică, entuziastă, concentrată pe soluții iar nu pe probleme. Așa vei fi un motor și un exemplu pozitiv în viața de cuplu. Acordați-vă timp să vă încărcați împreună bateriile. În funcție de voi, aceasta poate însemna să faceți sport, să mergeți în excursii, să dansați, să mergeți la saună, filme, să ieșiți în oraș etc. Surprinde-ți uneori soțul cu ceva ce i-ar plăcea o dată pe săptămână sau măcar o dată pe lună. Este bine să fiți cei mai buni prieteni și să puteți petrece timpul ca atare,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com