Pare că este în siguranță la calculator, dar internetul poate fi o junglă periculoasă pentru copilul tău. Învață-l cele cinci reguli care să-i amintească felul în care poate păstra siguranța pe internet și asigură-te că le urmează. 

Cele 5 reguli pentru a naviga în siguranță pe internet

  • Nu da informații personale celor pe care nu îi cunoști (numele, adresa de email, numărul de telefon de acasă și cel de mobil, adresa sau numele școlii).
  • Nu te întâlnești cu persoane pe care le-ai cunoscut online decât cu permisiunea și în prezența părinților.
  • Nu primi mesaje din partea necunoscuților. Nu deschide emailurile lor sau documentele pe care ți le trimit, pentru că ar putea conține mesaje nedorite (cu conținut sexual explicit, injurioase etc.).
  • Informațiile pe care le vezi pe internet nu sunt de încredere. Pot fi cele reale, dar persoana respectivă poate minți în ceea ce privește identitatea sa. Poate să dea date mincinoase sau chiar să pretindă că este unul din prietenii tăi pe care îi cunoști în viața reală. Așa că, mare atenție!
  • Spune-i părintelui sau unui adult în care ai încredere (profesor, mătușă etc.) dacă cineva te face să te simți inconfortabil sau ceva te îngrijorează.

Fii alături de copilul tău

Ar trebui să înveți să accesezi internetul împreună cu el. Arată-i cum să găsească informațiile de care are nevoie, dar Cristina Radulescu-Ion psihologși cum să-și facă setările de confidențialitate pe siteurile de socializare. Învață-l să adauge în listă doar pe cei pe care i-a întâlnit cel puțin o dată în viața reală și să nu posteze imagini sau informații despre casa în care locuiți din al căror conținut infractorii pot obține informații. Există și instrumente la îndemână pentru a te feri de pericolele care pândesc în spațiul virtual. Vizitează împreună cu el site-uri ca www.safernet.ro și sigur.info unde veți găsi materiale de ajutor și moduri în care se poate feri de eventualii agresori. Totodată, e binevenit să instalezi pe calculatorul lui un program de control parental. Și nu uita ce este mai important: dacă nu îți faci copilul să se deschidă în fața ta, o va găsi altcineva și s-ar putea să nu aibă cele mai bune intenții.”