Este foarte greu să chestionezi părerea cuiva în această privință și să nu ajungi să-l atingi profund în cele mai puternice credințe ale lui, dacă îl contrazici. Dar trebuie să ții minte și că, dincolo de certurile partidelor, voi rămâneți o familie și legăturile voastre ar trebui să fie mai importante decât divergențele de moment. Așa că cearta în familie pe teme politice ar putea fi păstrată la un nivel care să nu vă dezbine.

Cum să nu ajungi la cearta în familie pe teme politice

Dacă sunt păreri diferite, cei mai mulți evită să vorbească despre ele. În familia extinsă, ar putea fi o soluție bună, atunci când este vorba de o întâlnire cu ocazia unei sărbători. Dacă adoptați această tactică, vă veți putea bucura unii de compania celorlalți, fără discuții în contradictoriu. Totuși, printre cei apropiați este mai greu să nu scoți la iveală și acest subiect. Pentru a nu ajunge la certuri interminabile, ar trebui să înveți să-i asculți și pe cei care au opinii opuse. Totodată, învață să o exprimi pe a ta într-un mod în care să nu-l jignești pe celălalt. Dacă asculți și înțelegi o persoană, nu înseamnă că vei fi și de acord cu ea, dar vei afla mai multe despre motivațiile sale. El va fi, la rândul său, mai îngăduitor cu tine, când vei vorbi și tu, atunci când va vedea că tu l-ai ascultat.

Dacă se ajunge la ceva mai grav, ține minte că violența în familie nu trebuie tolerată!

Cearta în familie pe teme politice – lasă-i șă-și exprime frustrările

Este foarte important să lași o persoană dragă să-și exprime frustrările, fără să o judeci și fără să te simți atacată personal. Încearcă să nu comentezi ce a spus și, mai ales, nu o critica pe cea în cauză. Nu-i spune lucruri de genul ”cum poți tu să judeci asta, când nu ești în stare să-ți crești ca lumea copiii sau să-ți găsești un serviciu mai bun” etc. Atacul direct pe teme care nu erau în discuție nu este relevant și vă dezbină. Atunci când este vorba de experiențe personale, ascultă și nu comenta. De exemplu, o mătușă critică sistemul de sănătate și se plânge de problemele recente pe care le-a întâmpinat în spital. Nu e cazul să o contrazici, chiar dacă ești de altă părere. Experiența personală nu poate fi negată. Arată-i că îți pasă de problema ei și nu mai insista. Astfel, nu veți mai ajunge la cearta în familie pe teme politice.

Citește și: Familie mare în casă prea mică? Cum gestionezi situația!

Sursa foto: shutterstock.com