Sunt mult multe cărți de parenting pe tema adolescențe, dar tot nu știm ce vor adolescenții. Părinții ”tot se lovesc de dificultăți în relaționarea cu ai lor copii ajunși la vârsta critică”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Adolescenții sunt un amestec de fragilitate, vulnerabilitate, candoare, dar și de dorință de a fi independenți, agresivitate, capaciate de a se certa dusă la extrem și o neobosită voință de a fi mari”. Mulți părinți greșesc fără să vrea și folosec cuvinte care rămân mult în sufletul lor și au efecte negative.

Citește și: Adolescenții, posibile victime ale delictelor sexuale

Ce vor adolescenții

Adolescenții vor multe, dar, conform specialistului cele mai importante dorințe ale lor sunt:

– să fie luați în seamă ca și cum ar fi adulți;

– să fie consultați cu privire la deciziile importante care au legătură cu viața lor;

-să fie ascultați;

-să li se recunoască dreptul la spațiu și independență;

-să fie incurajați și lăudați;

-să fie tratați cu încredere;

-să li se permită relaționarea socială (să invite prieteni acasă și să poată ieși);

– să li se permită să experimenteze (cu măsură);

– părinții să le spună că și ei au făcut greșeli, dar și ce au învățat din ele.

Cel mai important sfat pe care îl dă psihologul părinților de adolescenți este să-i lase să facă propriile greșeli din care vor învăța, la rândul lor. Bineînțeles că nu-l vei lăsa să experimenteze droguri, dar poți să-ți lași, de exemplu, fiica să se vopsească excentric pentru a regreta mai apoi alegerea făcută sau fiul să fie sancționat la liceu pentru comportament neadecvat, fără a interveni să-l salvezi.

Adolescenții au nevoie de sprijin

Nu este important să știm doar ce vor adolescenții, ci și să știm care sunt nevoile lor. Pare că sunt niște adulți în miniatură și tindem să-i tratăm ca atare. Le acordăm încredere, dar avem și pretenții de la ei.

Totuși, ”adolescenții au încă nevoie de ajutor din partea părinților. Aceștia ar trebui să le indice o direcție de urmat. Ar trebui să-i sprijine în problemele pe care le au. Dacă au nevoie de nutriționist, de ochelari, de aparat dentar, de orice este nevoie pentru sănătate, faceți eforturi să aibă acces la servicii de calitate și care să nu-i urâțească sau să-i complexeze mai mult decât este cazul. Admiteți dacă au probleme la învățătură și ajutați-i să învețe fără să faceți treaba în locul lor, dar și fără să-i ”biciuiți”.

Dacă au probleme emoționale, căutați soluții împreună cu un consilier școlar sau cu un psihoterapeut. Nu vă prefaceți că o să treacă. Lucrurile netratate în adolescență produc dezastre la maturitate,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com