Adolescenții nu au același stil de a vorbi ca adulții și, pe de altă parte, dacă nu le spui ferm ce ai de spus, vor înțelege ce vor ei. Deci, află ce să nu-i spui:
”Nu ești în stare. Lasă-mă pe mine”
De multe ori, nu ai răbdare și vrei ca treburile să fie gata repede. Și atunci când îl vezi pe adolescentul tău lălăindu-se sau făcând o treabă de mântuială, primul impuls este să îi spui că nu e în stare și să te lase pe tine. Însă veți fi amândoi mult mai câștigați dacă îl lași să facă lucrurile în ritmul lui. Va câștiga experiență și altă dată va fi mai bine. Altfel vei rămâne tu cu toată treaba pe cap pentru că nu se va mai oferi să te ajute, iar el va rămâne cu impresia că nu se poate descurca fără tine.
”Cum a fost la școală?”
Dacă îl întrebi așa ceva, nu vei primi probabil decât un răspuns monosilabic. Dacă chiar vrei să începi o discuție cu el, spune-i ceva concret, cum ar fi: ”Ți s-a părut grea lucrarea la matematică?”, ”De ce?”, ”Cum a fost meciul de baschet?” etc. Cel mai bine ar fi să pui în discuție și alte lucruri decât școala – ce mai fac prietenii lui, pasiunile extrașcolare pe care le are, filme pe care le-a văzut etc. Nu îl trata ca și cum ar fi un copil mai mic. De exemplu, nu îl presa să-ți spună ce a mâncat sau dacă a dormit după-amiază.
”Să vii acasă pe la…”
Aproximarea timpului nu va fi în favoarea ta. Dacă îi spui unui adolescent să vină acasă ”pe la 10”, va ajunge pe la 12. În schimb, dacă îi spui să fie acasă înainte de 10 va avea un efect. Faptul că nu pui o limită fermă îi indică deja că o poate încălca. De asemenea, dacă îi spui ”încearcă să îți faci temele de vacanță” fii aproape sigură că nu se va întâmpla asta. Vei avea ceva mai multe șanse dacă îi spui clar că trebuie să și le facă și îi dai un moment clar până când ar trebui să termine. Ar fi bine să îi dai și o motivație, cum ar fi: ”nu va mai fi nevoie să iei caietele după tine la mare și vei putea să te distrezi în voie”.
”De ce nu ești și tu la fel ca sora/fratele tău?”
Nu-ți compara copiii. Au personalități distincte și ce face unul nu este obligatoriu să facă și celălalt. Este dureros să vadă că nu este prețuit de tine și va trage concluzia că pe el nu îl iubești. Cu siguranță, vei amplifica geloziile dintre frați și complexele de inferioritate/superioritate. Concentrează-te pe ce face bine fiecare, iar când ai ceva de criticat, nu face asta punându-l în opoziție cu celălalt copil.
”Mai bine te avortam”
Chiar dacă înainte de a se naște ai luat în calcul varianta avortului, nu este cazul să îi spui copilului, cu atât mai mult adolescentului. El are nevoie să se simtă iubit și acceptat. Astfel de cuvinte nu-l fac decât să tragă concluzia că nu are importanță ca persoană, iar dacă și subliniezi că ar fi fost mai bine așa, va trage concluzia că nu merită să trăiască și, de aici, o sumă întreagă de probleme grave. Probabil că ești de acord cu cele de mai sus și nu ai spune așa ceva, dar există părinți care, fără să se gândească, au rostit cuvinte grele care au rămas pentru totdeauna în sufletul fiului sau fiicei lor.
Sursa foto: 123rf.com