Într-o relație ”ideală în care există o comunicare bună, sinceră, autentică, cu o doză imensă de încredere în partener, ai putea aborda orice subiect”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. Totuși, ce ar fi mai bine să nu-i spui partenerului?

Ce să nu-i spui partenerului: Nu orice subiect e potrivit

”Însă, în mod normal, nu este totul perfect. Atâta timp cât ne străduim să îmbunătățim legătura, sinceritatea și sprijinul pe care ni-l acordăm unul altuia, nu este bine să abordăm orice subiect. De asemenea, în anumite moduri sau într-un anumit context, unele informații ar putea dăuna bunei conviețuiri. Acestea ar putea fi comunicate altă dată cu mai mult succes. De exemplu, dacă relația intimă are anumite probleme, nu ar fi utile comparațiile cu alți parteneri, chiar dacă bărbatul spune că își dorește să știe detalii despre trecutul tău. În plus, fiecare relație are intimitatea ei și nu ar fi util să amestecăm amintirile, chiar dacă el ar fi dispus să vorbească despre ”fostele” pentru ca să fie reciprocitate”, adaugă specialistul.

Nu lăuda alți bărbați

Nu admira vizibil un alt bărbat în prezența lui. Se va simți gelos și frustrat că nu e la înălțimea dorințelor tale. Chiar dacă nu o spui, el se va considera comparat cu respectivul și chiar criticat. Poți să îl lauzi pe celălalt doar dacă spui ceva și mai frumos despre partenerul tău. De exemplu, ”x conduce aproape la fel de bine ca tine mașina” sau ”y este un tată minunat, dar nici pe departe atât de atent cu copiii pe cât ești tu”. Bineînțeles, nu vei aprecia cât de bine arată, cât a slăbit, ctâ de mușchiulos este sau ce păr frumos are x, pe când soțul tău are chelie… Un alt motiv de nesigurață este și să îi povestești despre alți bărbați pe care doar tu îi cunoști, cum ar fi colegi de serviciu, și să le ridici în slăvi calitățile.

Ce să nu-i spui partenerului: Nu-i critica rudele

Dacă alți bărbați nu trebuie admirați, soacra nu trebuie criticată. Cea care i-a dat viață și l-a crescut este și va rămâne sfântă pentru partener. Dacă o bârfești de față cu el, nu vei face decât să-i atragi antipatia. Și nici nu te gândi să îi critici măcar puțin alți membri ai familiei. Cel mai sigur, se va simți insultat personal, chiar dacă și el mai e nemulțumit de ei, din când în când. Dacă chiar nu îi poți înghiți, nu spune nimic, ci încearcă, sub diverse pretexte, să rărești întâlnirile cu ei.

Citește și: Partenerul e mai rece cu tine. Ce e de făcut

„Vreau să vorbim”

Această propoziție nu e cea mai bună să începi o discuție serioasă cu el. Dacă mai adaugi un ton de profesoară se va simți ca atunci când era scos la tablă la școală. Deja, așteptările sunt din cele mai proaste. Ar putea să se eschiveze și să amâne confruntarea. În schimb, dacă-i spui pe un ton dulce și cât mai concis direct ce ai vrea să îi spui, s-ar putea să ai rezultate bune. Ai mai putea, la început, să îi trezești interesul cu fraze introductive de genul: „nu o să-ți vină să crezi ce am auzit” sau să legi subiectul tău de discuție cu unul din punctele lui de maxim interes. Bineînțeles, introducerea ar trebui să aibă o oarecare legătură cu ce urmează să-i spui.

Citește și: Când este momentul să-i spui partenerului că-l iubești

Ce să nu-i spui partenerului: nu atinge punctele sensibile

”Dacă aveți probleme financiare, iar partenerul este concediat, ar fi mai bine să-l susții și să-l accepți fără condiții pentru moment. Nu-i da imediat sugestii despre ce ar trebui să facă. Cu încrederea câștigată, veți începe să schimbați lucrurile împreună în timp. Dacă ai făcut anumite greșeli, dar îți pare rău și vrei să-ți mărturisești greșeala, ar fi bine să-ți alegi un context și un mod de abordare potrivit, dacă nu vrei să rupi relația. Dacă nu vrei să spui deloc, este alegerea ta, dar fii conștientă că el ar putea afla mai devreme sau mai târziu. Daunele vor fi mai mari decât dacă ai mărturisit onest. Până la urmă, este vorba de alegerile fiecăruia și de consecințele lor. În general, dacă ambii soți sunt nervoși, cel mai bine ar fi să se abțină de la exacerbarea conflictului, de la a spune lucruri pe care le vor regreta mai târziu. Mai bine așteaptă 10 minute sau chiar 10 ore până a doua zi și spun atunci ce au de spus, decât să reacționeze cu o furie exagerată.”