Pe de altă parte, chiar și copiii care au trecut deja prin primii ani de școală pot inventa, brusc, dimineața, o durere de stomac sau de cap pentru a te convinge să îi lași să rămână acasă. De obicei, în spatele refuzului unui copil de a merge la școală se ascunde un tip de anxietate sau teamă, fie de necunoscut, fie de colegi sau dascăli, scrie Psychologytoday.com. Dacă și tu te confrunți cu această situație, iată ce e de făcut:

Stârnește-i entuziasmul față de mersul la școală

Primele luni de școală sunt cele mai grele atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pentru cei mici înseamnă adaptarea la un program nou, cu o oră fixă de trezire, același ritual de spălare, îmbrăcare și servire a micului dejun, mai puține ore pentru joacă și desene animate, precum și teme pentru a doua zi. Dacă vrei să se dea mai ușor jos din pat și să fie nerăbdător să ajungă la școală, stârnește-i interesul și entuziasmul cu un ghiozdan amuzant precum acesta, cu ajutorul căruia va simți că îi are alături pe toți prietenii săi din desenele animate preferate. Copilul tău va fi nerăbdător să își organizeze caietele, să își pună penarul și rechizitele înauntru și să pornească spre școală cu rucsacul în spate.

Elimină posibilitatea unei afecțiuni fizice

Dacă micuțul tău se plânge de dureri, cel mai bine este să mergi cu el la pediatru. Nu ignora niciodată când copilul tău îți spune că îl doare ceva, chiar dacă ți se pare că este un pretext pentru a se sustrage mersului la școală. Copiii pot fi foarte insistenți în a-și susține micile minciuni până în pânzele albe, mai ales dacă se tem că vor fi pedepsiți. Asigură-l că nu se va întâmpla nimic și că ești doar îngrijorată pentru sănătatea lui. Astfel, copilul va fi mult mai deschis și va căpăta încredere în tine, dacă știe că te ții de cuvânt și nu îl pedepsești.

Află de ce anume se teme

De multe ori, copiii nu vorbesc despre lucrurile de care le este frică, de teamă că nu vor fi luați în serios sau că vor fi pedepsiți într-un fel sau altul. Există însă cazuri în care refuzul copilului de a mai merge la școală ascunde o problemă mult mai gravă, ca de exemplu abuzuri sau tachinări răutăcioase din partea colegilor sau, uneori, chiar a educatorilor. De aceea, este important să afli cât mai repede dacă micuțul tău este abuzat în vreun fel și să iei măsuri imediat. Iar pentru a face asta, e nevoie să stai de vorbă cu el, să îi pui întrebări, să nu îl grăbești și să îl lași să îți spună singur ce este în neregulă și de ce se teme. Nu râde de el și nici nu minimaliza importanța problemei pe care ți-o povestește, pentru că nu vei reuși decât să îl faci să se închidă și mai mult în el.

Uitați-vă împreună la desene educative

O greșeală pe care o fac mulți părinți este că încearcă să-și motiveze copilul dându-le drept exemplu un alt copil. Cei mici pot fi încăpățânați sau, mai rău, pot crede că nu sunt la fel de buni ca cel pe care îl lauzi. Ceea ce poți face este însă să le oferi exemple din desenele animate preferate. Dacă va găsi într-unul dintre personaje un model de curaj pe care să își dorească să îl urmeze, cel mic va fi mult mai receptiv atunci când va veni prima zi de școală. În plus, poți profita de aceasta ocazie pentru a-i explica la ce să se aștepte și să îl asiguri că vei fi acolo să îl aștepți la încheierea programului.

Fă statul acasă mai puțin atractiv

Dacă cel mic știe că are la dispoziție o zi întreagă de jocuri și desene dacă rămâne acasă, va încerca să facă asta cât mai des. Stabilește reguli clare despre programul desenelor și al orele de joacă și explică-i că va trebui să meargă la doctor și să stea în pat cu televizorul închis dacă spune că se simte rău. Dacă este doar un pretext pentru a nu merge la școală, vei vedea cu „răul“ îi va trece ca prin minune și va prefera să meargă la ore decât să stea acasă fără nicio posibilitate de distracție.

Înainte de prima zi de școală a copilului tău, încearcă să îi faci cunoștință cu educatoarea sau educatorul. Astfel, cel mic va avea un chip familiar lângă el și poate scăpa mai ușor de timiditate. Un dascăl bun va ști ce să îi spună astfel încât să îi câștige încrederea și să-l facă pe cel mic să se simtă în siguranță, iar tu vei sta mai liniștită dacă îți știi copilul pe mâini bune.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Kzenon