Toți copiii sunt minuni, chiar dacă s-au născut prematur. Dar există unele probleme cu care bebelușii prematuri s-ar putea confrunta mai târziu în viața lor.

Dificultățile unui copil prematur sunt evidente – nu au avut suficient timp să se dezvolte în uter.

Deci, au adesea probleme de respirație, o temperatură scăzută a corpului pe care au probleme cu reglarea și o lipsă de reflexe esențiale cum ar fi înghițirea și alăptarea, ceea ce face dificilă îngrijirea acestora.

Un copil născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină este considerat un copil prematur.

Astfel de copii au o greutate mică la naștere (mai mică de 2500 g).

Copiii prematuri se vor confrunta cu multe provocări, dar cu îngrijire medicală adecvată, majoritatea se dezvoltă și trăiesc sănătoși în etapele ulterioare ale vieții.

Dezvoltarea creierului la copii – 11 lucruri pe care trebuie să le știe părinții

Ce probleme de sănătate poate avea copilul născut prematur

1. Retinopatie prematură

Această afecțiune tinde să apară numai la copilul născut prematur. De obicei afectează ambii ochi și este principalul motiv pentru care copiii își pierd vederea.

Bebelușii născuți mai devreme de 31 de săptămâni au acest risc.

2. Problema respirației

Până când copilul se naște, plămânii sunt plini de lichid care îl ajută să crească și să se dezvolte.

În timpul travaliului și nașterii, acest lichid este absorbit astfel încât, după naștere, poate să respire aer.

Copilul născut prematur este expus unui risc mai mare de a dezvolta probleme de respirație, deoarece plămânii lor nu sunt încă suficient de maturi pentru a face acest schimb fără ajutor suplimentar.

3. Slăbiciune musculară

Hipotonia este un termen medical pentru un tonus muscular scăzut și acest lucru se întâmplă de obicei la copiii prematuri. În general, mușchii nu sunt destinși și au un pic de rigiditate.

Pe măsură ce tonusul muscular se dezvoltă în timpul sarcinii, nou-născuții prematuri pot avea tonus muscular scăzut pur și simplu ca rezultat al prematurității.

4. Probleme cu inima

Cea mai pronunțată afecțiune a inimii care afectează bebelușii prematuri este ductul arteriosus.

Ductus arteriosus este o mică gaură ce conectează cele două artere principale ale inimii. Ductul se închide, de obicei, când copilul se naște, separând cele două artere.

La copilul născut prematur, ductus arteriosus poate persista deschis, provocând suplimentarea sângelui prin plămâni în timpul primelor câteva zile din noua viață.

Fluidele (din cauza sângelui) se pot acumula în plămâni, iar insuficiența cardiacă se poate dezvolta.

7 lucruri pe care bebelușii le învață încă din burtica mamei

5. Dificultate în auz

Unii copii se nasc cu probleme de auz din cauza nașterii premature sau a dezvoltării anormale a urechii interne. Acest lucru poate duce la pierderea completă a auzului.

6. Probleme GIT

Cea mai obișnuită problemă de sănătate a copiilor prematuri este enterocolita necrotizantă, o boală care afectează intestinele copilului.

Desi majoritatea copiilor cu aceasta boală își revin, desfigurarea și problemele le pot afecta mai târziu viața datorită obstrucției intestinelor.

Acest lucru poate necesita intervenții chirurgicale sau alte proceduri medicale.

7. Tulburări neurologice

Nașterea prematură poate duce la tulburări intelectuale și de dezvoltare pentru copii.

Pot provoca o problemă sau o întârziere în:

– Învăţare

– Comunicarea cu ceilalți

– Întâlniri cu ceilalți

– Să aibă grijă de el însuși

Problemele severe includ:

– Tulburări neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală, care afectează creierul, măduva spinării și nervii în organism.

– Autismul este un grup de tulburări care afectează discursul copilului, abilitățile sociale și comportamentul acestuia.

11 motive să consumi semințe de chia în timpul sarcinii

8. Probleme dentare

Studiile și cercetările au arătat că sugarii prematuri au un risc mai mare de a dezvolta probleme dentare, cum ar fi:

– erupția dentară întârziată

– hipoplazia smalțului

– decolorarea dinților

– dezvoltarea necorespunzătoare a canalului palatal.

9. Sistem imunitar slab

Copiii prematuri au sisteme imature imature, cu imunitate redusă, sistemele lor imune pot fi compromise în continuare de diferiți factori asociați cu nașterea prematură.

Sistemul imunitar al nou-născuților prematuri au mai puține monocite și neutrofile, celulele imune și capacitate letală a acestor celule de a ucide agenții patogeni este redusă.

Este redusă și forța de a lupta împotriva bacteriilor și de a detecta viruși în celule, în comparație cu sugarii născuți la termen.

10. Aspecte comportamentale și psihologice

Cercetătorii au arătat la vârsta de patru ani pot să apară mai multe probleme emoționale și comportamentale.

Problemele sunt considerate a fi efectele subtile ale daunelor cauzate creierului în curs de dezvoltare atunci când fătul este separat prea devreme de uterul său de protecție și supus traumei de naștere prematură.

11. Performanțe academice scăzute

Problemele nu afectează doar sănătatea unui copil prematur, ele pot afecta aptitudinile lor sociale, de personalitate și de comutare.

Un studiu a arătat că un copil prematur riscă să dezvolte lupta socială și școlară mai târziu în viață decât colegii săi.

Prin identificarea problemelor copiilor prematuri prin intermediul copilăriei, adolescenței și maturității, cu toții putem fi mai bine pregătiți să luăm măsuri pentru a atenua efectele lor și pentru a învăța din ele.

Oricare dintre problemele de mai sus poate duce la o afecțiune severă care trebuie prezentată medicului copilului, astfel încât acesta să reducă la minimum numărul lor.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto