Dintr-o legătură eșuată ”înveți, în primul rând, mai multe despre tine însăți – despre valorile tale și concepțiile tale, despre cum ai vrea să decugă o relație, despre punctele tale forte, despre ce poți oferi, ce îți dorești, ce este important și ce nu”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Îți faci un inventar al experiențelor

”Dintr-un eșec sentimental înveți despre dinamica unei relatii, despre comunicare, sincronizare, compromis, răbdare și viața în doi”, adaugă specialistul. Chiar dacă treci printr-o perioadă foarte tristă, poți vedea și lucrurile bune care reies din situația ta. Analizează ce nu a funcționat, ce ar fi fost bine să fie altfel, ce ai face diferit în viitor. Și nu uita că ”au existat și părți bune, altfel nu ai fi acceptat să fii cu el”, îți reamintește psihoterapeutul, obervând că ”sigur au fost și momente minunate și alături de el ai descoperit mai multe lucruri despre tine, ai învățat multe de la el”. Așa că poți face un inventar al experiențelor plăcute și mai puțin plăcute. Astfel, te vei îndrepta spre viitor mai încrezătoare că data următoare va fi mai bine.

Îl accepți așa cum este

După o despărțire, ”ai un prilej de a reflecta și de a-ți pune întrebări. Dacă treci din relație în relație, fără să ajungi să te cunoști mai bine, fără să te întrebi cine ești și ce vrei de la viață, fără să-ți cunoști cu adevărat iubitul, sunt riscuri mari de a trece din eșec în eșec și să proiectezi mereu vina pe partener sau pe condițiile exterioare”, atenționează Tedy Creștin. O altă geșeală des întâlnită care face o legătură să eșueze este să aștepți un bărbat care să te facă fericită, care să-ți dea un scop în viață. Ei bine, dacă nu reușești asta când ești singură, nu va veni cineva care va face în mod magic să-ți dispară toate problemele. Bucuria de a trăi nu ține de altcineva și împlinirea nu ți-o poate aduce celălalt. Iubitul nu este un psiholog care să îți vindece toate rănile trecutului, ci un om care are, la rândul lui, probleme. Dacă nu ești dispusă să accepți acest fapt, îți va fi foarte greu să ai o relație care să te mulțumească.

Nu îi poți schimba pe ceilalți

Mai poți învăța că oamenii nu-ți aparțin. Uneori, credem că cel iubit este ”al nostru” orice s-ar întâmpla, oricum ne-am purta cu el și, de aceea, trebuie să accepte totce facem. Totodată, chiar dacă tu te porți cum crezi tu mai bine, nu înseamnă că el apreciază asta. În plus, poate decide indiferent de acțiunile tale să te părăsească. Este clar că nu putem controla acțiunile altora, chiar dacă îi iubim și credem că ei ne iubesc. O altă greșeală pe care o facem frecvent noi, femeile, este să credem că îl putem schimba partenerul în bine. Astfel, poți intra într-o relație cu un bărbat care nu te mulțumește, dar pe care crezi că îl poți determina să se transforme după voia ta. Anumite aspecte pot fi trecute cu vederea și mai bine te-ai obișnuit cu micile lui defecte. Dar în alte cazuri, în care el este violent, alcoolic sau dependent de droguri și tu crezi că îl poți aduce pe calea cea bună, mai bine ai fugi cât te țin picioarele. Ai putea să-l ajuți ca prietenă, dar în niciun caz să accepți să fii iubita sau chiar soția lui. Șansele de a se schimba în bine sunt minime, iar suferința ta e garantată.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Autocunoașterea e cheia

”Ajungi să nu mai repeți greșelile trecutului prin autocunoaștere. Întreabă-te cine ești cu adevărat, ce îți dorești să faci în viață, cu cine ai dori să ai o relație și cine ar putea să răspundă pozitiv la sentimentele tale, de ce, ce modele ai în ceea ce privește cuplul, cum e de dorit să se comporte partenerul etc. Comunică sincer și eficient. Mai ales față de potențialul nou iubit, fii tu însăți fără să afișezi o mască socială. Astfel, îți vei mări șansele de a găsi o persoană compatibilă, cu care să poți construi un mic univers al fericirii pentru amândoi.”

Sursa foto: 123rf.com