„Fiecare om are anumite nevoi fundamentale”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. „Prin intermediul relației de cuplu își poate îndeplini unele dintre ele, cum ar fi : nevoia de iubire, de afecțiune, de stimă, apreciere și recunoaștere, nevoia de stabilitate și echilibru, care este însă strâns legată și de nevoia de provocări și variație. Ultimele două, deși par opuse, se înlănțuie reciproc”.

Cuvinte de apreciere

O relație împlinită nu este un dat de la natură. Anumite aspecte vin natural, dar pentru altele trebuie ca partenerii să se străduiască și să și le propună ca țeluri. Una dintre nevoile fundamentale este cea de comunicare. Fără a vorbi, fără a fi împreună în adevăratul sens al cuvântului, nu putem fi fericiți în cuplu. Dacă stați în aceeași cameră, dar vă uitați la televizor sau fi ecare e atent la laptopul sau telefonul propriu, nu înseamnă că sunteți cu adevărat împreună. Totodată, aveți nevoie să primiți sprijin emoțional unul de la celălalt. Cuvintele de apreciere nu ar trebui să lipsească dintre voi. E cunoscută gluma: „Ce să-i mai spui că îl iubești, i-ai spus-o o dată și dacă se schimbă ceva, îl anunți”… Dar lucrurile nu stau așa în viața reală.

Discutarea problemelor

Este important și să vă doriți să discutați problemele care apar, chiar și atunci când nu sunteți de acord sau mai ales atunci. Nu înseamnă să vă certați, ci să dezbateți cu calm și cu deschidere pentru a înțelege opinia celuilalt. Există cupluri care nu se ceartă niciodată, dar în care unul dintre parteneri sau amândoi sunt nemulțumiți. Cu timpul, va părea că izbucnește ceva din senin sau unul își va găsi alt partener. Tot gunoiul lăsat sub preș se va arăta abia atunci.

Intimitatea nu trebuie neglijată

Un alt domeniu neglijat de multe ori este cel al sexualității. Dacă la început pare să vină de la sine, apoi, grijile, stresul, rutina o fac să ajungă pe ultimul loc în topul priorităților. Cei doi nu se mai preocupă nici de a-și îngriji aspectul fi zic, nu mai caută să-și facă timp unul pentru altul și cu timpul se înstrăinează, iar relațiile intime ajung să fi e din ce în ce mai rare. Chiar și atunci când acestea nu pot avea loc din cauza unor probleme de sănătate, apropierea fi zică și tandrețea nu ar trebui uitate.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

MĂCAR DOUĂ ASPECTE FUNCȚIONALE

„Am putea separa câteva domenii într-o relație: intim/sexual, emoțional/afectiv, inteligența/comunicarea la nivel intelectual. Orice relație va avea un domeniu de excelență, care stă la baza ei, însă ar fi bine să existe și celelalte. Iubirile-fulger care încep pe un val de energie sexuală nu rezistă fără să intre în joc și aspectul emoțional sau intelectual. O relație care este puternică în două domenii poate compensa un nivel scăzut într-un al treilea. Ideal ar fi să existe un nivel ridicat în toate cele trei menționate. Ar fi de dorit ca partenerii să conștientizeze ceea ce au bun și să lucreze la dezvoltarea a ce lipsește prin sinceritate, comunicare, proiecte comune etc. De exemplu, am întâlnit un cuplu cu o excelentă legătură în plan sexual și afectiv, însă în care partenerii au conștientizat că doresc să își dezvolte legăturile și pe partea preocupărilor intelectuale. Din acel moment, au discutat mai mult despre valorile lor, despre cărțile și filmele preferate, și-au creionat scopuri comune. Au început să se vadă din ce în ce mai mult ca familie și au creionat ce doresc să construiască împreună pentru viitorii lor copii.”

Sursa foto: ewallpaperhub.com