Există părinți care le spun de Moșul bun care le aduce cadouri. Alții se gândesc că nu este un obicei bun, că asta înseamnă să-i minți. În general, ”copiilor li se spune că există moș Crăciun, pentru a-i motiva să fie cuminți, respectuoși și responsabili, dar și pentru a le aduce bucuria sărbătorilor. 

Este bine ca, pe măsură ce copilul crește, să i se spună că Moș Crăciun nu este o persoană, ci reprezintă spiritul Sărbătorii, acela de a dărui”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. 

Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun: Adevăr îndulcit

E adevărat că ”unii copiii experimentează adevărate traume se trădare când descoperă care este, de fapt, adevărul cu privire la cadouri. Noi, în terapie, încercăm să le explicam că, atâta timp cât ai credință, spiritul Crăciunului trăiește și îți va aduce bucurii. 

Simbolistica religioasă e cea mai importantă. De foarte multe ori, nu li se spune copiilor cum stau lucrurile în acest sens. Consider că acest lucru e o mare pierdere” spune specialistul. În plus, ” Este important ca familiile să își implice copiii și în activități caritabile. Astfel, îi învață ce înseamnă acceptarea, compasiunea și, mai ales, recunoștința. Dacă familia nu poate participa, măcar să îi susțină în pe copii să ia parte la proiectele deja existente (școală, ONG-uri etc)”, adaugă Cristina.

Citește și: Cel mai frumos Crăciun

Moșul fabricat

Ce să-i Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun? Moș Crăciun este un personaj legendar, dar care are la bază întâmplări biblice reale și tradiții mai vechi sau mai noi. De Crăciun, sărbătorim Nașterea Domnului Iisus, care a venit pe lume într-o iesle aflată într-o peșteră. Chiar dacă a apărut în condiții mai mult decât modeste, la El au venit 3 regi care au fost călăuziți de o stea și i-au adus daruri: aur, smirnă și tămâie. De aceea, se obișnuiește ca în ziua de azi copiii să primească și ei cadouri.

Moș Crăciun în tradiția populară

În tradiția românească și colinde există un personaj pe nume Crăciun. Se spune că ar fi fost chiar cel care i-a lăsat pe Maica Domnului și pe Iosif să se adăpostească în grajdul său. Moșul cel gras și jovial, îmbrăcat în roșu, este o plăsmuire mult mai recentă, din secolul al XIX-lea. Un poet american a scris o poezie pe această temă și un ziar a publicat un desen, care a devenit foarte popular. Imaginea pe care o cunoaștem în prezent a fost promovată în Statele Unite ale Americii începând cu anul 1931 pentru a face reclamă unei cunoscute băuturi răcoritoare. A devenit atât de popular, încât acum este sărbătorit pe întreg mapamondul.

Citește și: Listă mult prea lungă de cadouri pentru Moșul. Ce faci?

Ce îi spui copilului despre Moș Crăciun. Magia sărbătorilor

”Ideea de a le spune copiilor de la bun început că nu există moș Crăciun mi se pare ca are o justificare buna în esență, dar nu este aplicabilă în societatea noastră. Suntem ființe sociale. Ne luăm repere de la cei din jur. Evident, așa procedează și copiii, mai ales ei. De aceea, nu le poți explica de ce la unii colegi vine moș Crăciun și la el nu există. De altfel, psihismul celor mici e construit altfel decât cel al adulților.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonCopiii au nevoie să creadă în supranatural și sunt încă nepregătiți să facă față unei realități specifice vieții adulte. Eu sunt de părere că e bine să păstrăm miraculosul în viața copiilor noștri, pentru a-i ajută să viseze, să fie creativi și fericiți. Să păstrăm contactul cu realitatea prin simbolistica creștină a sărbătorilor și să ne bucurăm împreună cu cei mici, văzând viața prin ochii lor,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Idei de cadouri de Crăciun pentru orice buzunar

Sursa foto: 123rf.com