Principala problemă rămâne partea de îngrijire și problemele financiare care decurg din ea. Nu ezita să apelezi la ajutoarele pe care le puteți primi de la stat – există posibilitatea de a fi încadrat la un anumit grad de handicap și de a primi bani în plus, fie că are pensie sau nu. Cineva din familie poate fi angajat ca însoțitor sau pot exista alte înlesniri. Interesează-te și află toate posibilitățile care se potrivesc cazului vostru. Chiar dacă birocrația poate da bătăi de cap, nu renunțați la dreptul pe care îl aveți.

Comunicarea este esențială

Dar chiar dacă problemele financiare și cele de a-l ajuta să se deplaseze sunt cele mai stringente, nu înseamnă că nu există și alte lucruri pe care ar fi bine să te concentrezi. Psihicul bolnavului este, de multe ori, mai important decât partea fizică. Dacă este optimist și se simte bine sufletește, ar putea să se însănătoșească mai repede sau măcar să nu se simtă atât de rău dacă situația este ireversibilă. De aceea, comunicarea este esențială. Vorbește cu bătrânul și află ce gândește, cum se simte și asigură-l de dragostea și înțelegerea ta. Este foarte probabil să îi fie greu să accepte că rolurile s-au schimbat și că el e cel care are nevoie de ajutorul tău. Nu fi nici prea dezamăgită când vor apar conflicte. Deși te străduiești din greu, el s-ar putea să nu aprecieze întotdeauna ceea ce faci. Boala și bătrânețea îl pot face mai irascibil.

Adaugă o doză de optimism

Nu te neglija nici pe tine, chiar dacă ai probabil și alte probleme pe cap. Ți se pare poate că nu mai ai timp. Totuși, dacă nu te îngrijești și pe tine însăți, s-ar putea să clachezi și nu vei mai putea ajuta pe nimeni. Ieși măcar și un sfert de oră să te plimbi și să-ți alungi gândurile negre. Odihnește-te suficient și mănâncă sănătos. Îngăduiește-ți din când în când un răsfăț – cum ar fi să vezi un film sau să mănânci o prăjitură bună. Încearcă să îți păstrezi un aspect fizic plăcut – aceasta îți va da și o stare generală bună. Nu în ultimul rând, nu ezita să ceri ajutorul. Chiar dacă ceilalți membri ai familiei nu se pricep atât de bine ca tine la treburile casnice, tot vor face mai mult decât nimic. Informează-te despre boala bătrânului pentru a ști cum îl poți ajuta mai bine, dar și când este cazul să apelezi la specialiști.

cristina radulescu-ion psihologAcționează cu diplomație și delicatețe

”Este o situație grea și necesită multă diplomație astfel încât cel în vârstă să nu simtă că este o povară. Cunosc persoane care au refuzat hrana pentru ca să nu mai fie o greutate pe capul copiilor. Dacă sunteți mai multe rude (mătuși, unchi, frați etc.), ar fi bine să faceți un consiliu și să discutați împreună despre cum să gestionați cazul. Există familii care au stabilit să aibă grijă pe rând de persoana invalidă și fiecare dispunea de pensia sau de un procent din pensia celui în cauză, pe care o folosea cum credea el de cuviință, dar în folosul bătrânului. De asemenea, pentru confortul psihic al celui aflat în suferință, este bine să învățați cum să reacționați mai bine. De pildă, anumite persoane detestă să fie compătimite. Încercați, pe cât posibil, să îi mențineți activitatea. Ar putea face, de exemplu, mici treburi casnice care nu necesită prea mult efort sau deplasare.”

Sursa foto: 123rf.com