Vorbește cu el

În momentul în care copilul spune că nu vrea la școală nu trebuie să reacționezi violent sau să îi spui tu ce ar trebui să simtă. Dacă îl vezi că plânge sau este supărat, nu îl îndemna: „Nu plânge” sau „Hai, zâmbește!”, ci zi-i „Înțeleg că ești supărat. Hai să vedem de ce”. Astfel, se va deschide și va spune care este problema. În momentul respectiv, încearcă să-l faci să înțeleagă că lucrurile nu sunt chiar atât de negre.

Nu crea un nou „Bau-bau”

La copiii mici, care nu au mai fost la școală, frica poate să vină din ceea ce li se spune. Dacă tu, un membru al familiei sau educatoarea îl amenințați cu „Lasă că ai să vezi tu la școală…!”, atunci el are deja o imagine negativă despre ce se va întâmpla. În acest caz, școala trebuie să i se prezinte într-o lumină mai favorabilă.

Ajută-l să facă față noilor exigențe

Se mai întâmplă ca cei mici să meargă la început cu drag la școală, văzând în ea un semn de maturizare, dar rigoarea cursurilor, faptul că trebuie să stea 50 de minute în bancă, să nu se mai joace sau să vorbească să i se pară prea greu. Cel mic trebuie obișnuit treptat, încurajat și recompensat (nu material, ci prin laudă).

Aliază-te cu profesorii

O altă problemă pe care o poate avea copilul este cea de socializare cu colegii. El are nevoie să facă parte dintr-un grup, să fie prețuit și să se simtă valoros. Dacă nu-și face prieteni sau chiar este bătut ori batjocorit de ceilalți copii, atunci nu își va mai dori să meargă la școală. Totodată, dacă profesorul îl bruschează sau îl ridiculizează, ar putea să aibă aceste probleme. Părintele ar trebui să ia legătura cu învățătorul sau cu dirigintele și cu consierul școlar. Împreună pot stabili un plan ca să îl ajute să se adapteze.