Pare nevinovăția întruchipată și totuși comite cele mai mari gafe posibile la întâlnirile de familie: critică mâncarea gătită de soacră, se miră cât s-a mai îngrășat cumnata ori tot îl întreabă pe vărul șomer și deprimat din această cauză de ce nu-și găsește de lucru… Sau poate are un alt repertoriu care poate duce chiar la o ceartă în toată regula și scoate în față conflicte vechi de care nimeni nu ar vrea să vorbească... Departe de a fi una din cele mai grave probleme care pot apărea într-un cuplu, totuși e jenant dacă soțul tău îți jignește rudele, fie și fără să vrea.

Arată că îți prețuiești soțul orice ar fi

Psihoterapeutul Tedy Creștin observă că pot exista două situații absolut diferite – una în care căsnicia voastră merge bine și alta când aveți o relație toxică și nu vă înțelegeți nici între voi. ”În primul caz, vă susțineți unul pe celălalt, dar, din diferite motive, există multe fricțiuni între soț și rudele tale. Spune-i că există anumite reguli de comportament care trebuie respectate. Nu stă în puterea ta să elimini neînțelegerile dintre el și familia ta, însă le poți face să se mențină într-un cadru civilizat. El poate sta mai calm, în majoritatea timpului împreună cu tine (accentul se pune pe ”împreună”), până treceți peste întâlnirea buclucașă. Este celebră comedia „Un socru de coșmar” în care iubirea, suportul și colaborarea celor doi parteneri reușesc fie mai puternice decât capcanele întinse de posibilul socru viitorului lui ginere”.

Găsește aliați

Dar în cazul în care căsnicia voastră nu merge bine, gafele cu familia extinsă ”sunt exacerbate de fondul toxic al relației voastre, care nici ea nu este grozavă. În această situație, îi poți pune în vedere că orice conflict cu ai tăi va măcina și mai mult actuala relatie, care este și ea destul de fragilă”, spune psihoterapeutul. Dar, în ambele cazuri menționate, este nevoie de fermitate, stabilirea unor reguli, suport reciproc. Eventual, puteți stabili o recompensă comună, dacă totul se termină cu bine”. Puteți să vă faceți, conștient sau nu, un sistem de semne prin care să preveniți exacerbarea unor conflicte. În funcție de cum gândește și de cât de mult îi pasă de imaginea sa, s-ar putea chiar să îți mulțumească și să te roage să îl oprești tu ca să nu mai exagereze. Dacă totul se întâmplă pe fondul consumului de băutură și nu te poți înțelege cu el să bea mai puțin, îți poți găsi un aliat la petrecere, fără ca alții să știe despre strategia voastră. Gazda poate, ca din întâmplare, fie să-i toarne mai puțin sau mai rar în pahar, fie să îi dilueze băutura cu apă.

Părăsește ”câmpul de luptă”

Dacă cumva a și băut un pic mai mult și s-a ”dezlănțuit”, ar fi mai bine să te scuzi tu față de ceilalți și să-l convingi să plecați împreună. Chiar ar fi bine sa existe un consens înainte, în caz emoțiile scapă de sub control la unul dintre voi, să părăsiți ”câmpul de luptă”. Discută despre asta de acasă și fii pregatită acționezi ferm, pentru a nu tensiona și mai mult o situație, care nu va duce la nimic bun. Totuși, nu trebuie să îi faci reproșuri sau să te răstești la el pentru că acest comportament doar va agrava lucurile. Poți înțelege stările și suferința lui interioară care îl face să se manifeste așa, dar rufele nu se spală în public. Rămânerea la petrecere nu ar aduce nimic bun.”