Comportamentul violent al copilului este un semn prin care își arată starea de disconfort pe care o trăiește”, remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. „Este valabil la orice vârstă. În acest mod, el transmite, în mod conștient sau inconștient, că nu îi este bine, că are nevoie de atenție, de apreciere, de dragoste, de ascultare. Copilul agresiv are, de multe ori, nevoie ca părintele să simtă durerea pe care el însuși o simte, dar pe care nu știe să o exprime altfel”, adaugă psioterapeutul.

Motivele agresivității

Chiar dacă nu îi vei tolera comportamentul, ar fi bine să mergi mai în profunzime să vezi ce l-a nemulțumit. De cele mai multe ori este vorba de relația cu voi, cu părinții. Chiar dacă îi oferiți tot ce credeți că are nevoie, s-ar putea să lipsească ceva. Fie petreceți prea puțin timp împreună, nu aveți activități comune sau nu participați la evenimentele importante din viața lui, fie nu impuneți niște limite clare, fie sunteți prea stricți. Vezi care este problema și încearcă să o remediezi.

Modele de la tv

„De cele mai multe ori, copiii agresivi nu înțeleg ce simt sau nu știu cum să exprime”, constată și psihologul Cristina Ion-Rădulescu și te sfătuiește să îi oferi modalități alternative de exprimare și să cauți să înțelegi ceea ce simte. Totodată, „violența poate veni și pentru că acestea sunt exemplele pe care le vede în jur – fie în familie, fie la televizor”. Dacă micul ecran este de vină, soluția ar fi să ai un control mai strict asupra a ceea ce vizionează. Ar fi bine și să vă uitați la filme sau emisiuni împreună și să le comentați.

Posibile soluții

Chiar dacă te simți poate vinovată că ai provocat comportamentul lui, trebuie să știe că violența nu rezolvă problemele, ci din contră. Stabilește pedepse (bineînțeles, nu prin bătaie) și spune-i ce îl va aștepta în cazul în care va face asta din nou. Va fi mai greu dacă soțul tău folosește bătaia ca mod de educație sau, mai rău, copilul poate vedea în familie cazuri de agresivitate. În acest caz, tu va trebui să fii un exemplu și să încerci să-l atragi de partea ta.

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu@thewings.ro

Psihoterapeut Lavinia Tanculescu, email: lavinia.tanculescu @thewings.ro

Cere ajutorul

”Violența nu este doar fizică, ci poate fi și de natură verbală și emoțională. Tăcerea sau minciuna pot fi înțelese de multe ori de părinte ca forme de agresiune, pentru că sunt asociate cu lipsa de încredere pe care copilul o are în el și, implicit, cu un sentiment de devalorizare. Și reversul este posibil: copilul care investește adultul cu încredere care apoi îi este înșelată în mod repetat încetează să comunice cu acesta. Pentru a preveni ca astfel de comportamente să devină permanente, ar trebui să fii, în primul rând, conștientă de ce se petrece cu tine însăți și cu cel mic. Dacă îți este greu, nu ezita să recunoști și să ceri ajutorul. Copilul nu disprețuiește, nu se îndepărtează și nu îl pedepsește pe părintele care nu știe cum să reacționeze, ci pe acela pe care îl vede că este nepăsător.”

Sursa foto: trello.com