Dacă te regăsești într-una din ipostazele de mai sus, psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să nu te opui pe față, în cazul în care relația nu-ți pune copilul în pericol. Altfel, nu vei face decât să creezi tensiuni nedorite în familie.

Observă-le cu atenție relația

Ai putea, în schimb, să ai discuții deschise cu adolescentul tău. Încearcă să înțelegi ce anume l-a atras cristina radulescu-ion psihologla fata respectivă sau ce calități ale băiatului au făcut-o pe fata ta să se îndrăgostească de prietenul ei. Ai putea să zici că respectiva/respectivul nu are nimic bun, dar nimeni nu este chiar lipsit de calități. Observă bine „intrusul” și vezi ce îi place copilului tău la acea persoană, dar și ce nepotriviri sunt între ei. Apoi, ai putea să vorbești cu el și să-i spui, de exemplu, „că e de înțeles de ce l-a atras fata respectivă, dar că el are alte standarde de viață, alte vise de viitor și că diferența aceasta se va vedea pe termen lung. Explică-i cum ar trebui să fie o relație. Dacă poți să îi dai și exemplul personal, cu atât mai bine. După toate acestea, lasă-l să decidă singur ce va face mai departe, dându-i sentimentul că-și decide singur viața”, te sfătuiește psihologul.

Când să te opui

În cazul în relația copilului tău reprezintă un real pericol, adică îl poate implica în activități ilicite, trafic de persoane, prostituție, îl poate face să abandoneze școala etc., atunci, „poți interveni cu orice mijloace, pentru că ai datoria morală de a avea grijă de el”, ne atenționează Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: ThinkstockPhotos