Dar, până la urmă, vacanța nu înseamnă doar plecări din oraș, înseamnă și timp liber pentru relaxare, pentru ceea ce îți doreai să faci, dar nu aveai timp, timp în care să ieși cu prietenii și multe altele. Ar trebui să înțeleagă și adolescentul care va rămâne acasă.

Alternative interesante, fără bani

Ar fi bine să te arăți înțelegătoare cu tristețea lui – mai ales dacă toți prietenii lui pleacă, iar el rămâne singur. Dar și așa poate păstra legătura cu ei pe email. Totodată, ar trebui să înțeleagă și faptul că lucrurile nu se întâmplă tot timpul așa cum ne dorim și aceasta este o lecție bună. De multe ori, dificultățile din viața noastră sunt oportunități de a învăța ceva nou și a ne însuși noi abilități. Dacă este suficient de mare, ar putea chiar să-și ia un job temporar și, din ce bani câștigă, să meargă într-o tabără. Satisfacția plecării va fi și mai mare știind că a fost capabil să își ofere singur vacanța. Mai poți căuta împreună cu el cursuri de vară la care i-ar plăcea să se înscrie. Va învăța ceva nou și interesant și va cunoaște copii de vârsta lui. Se pot găsi și variante gratuite sau foarte ieftine astfel încât să vă permiteți chiar dacă stați foarte prost cu banii. Există și tabere de voluntariat unde poate merge gratuit sau își va plăti doar drumul. Se va plimba, dar își va folosi timpul în mod util ajutându-i pe ceilalți. Și aici va putea să afle lucruri noi și să își facă prieteni.

Ieșiri în natură

Dar și tu și soțul tău meritați momente de relaxare. Chiar dacă rezistați mai ușor frustrărilor de a nu putea pleca în concediu, tot v-ar prinde bine să vă simțiți cu adevărat în vacanță. Un week-end prelungit la munte sau chiar o zi la pădure vă pot ajuta să vă încărcați bateriile. Chiar și plimbările seara prin parc pot da sentimentul că sunteți în concediu. Profitați de evenimentele gratuite din orașul vostru (concerte, filme în aer liber, concursuri sportive etc.) pentru a petrece clipe fericite în familie. Dacă chiar vă doriți să mai ieșiți din oraș și nu aveți părinți sau bunici în alte localități, ați putea vizita și alte rude. Invitați-i la rândul vostru la voi și așa vă faceți concediul mai variat și revedeți oameni dragi.

cristina radulescu-ion psiholog

Este important să te bucuri de ce ai

”Este bine să îi spui copilului direct, clar și fără ocolișuri care este situația, că nu aveți bani să plecați undeva. Dacă poți da și amănunte, cu atât mai bine. Sigur există motive concrete, unele chiar dramatice. Poate că tu sau soțul v-ați pierdut jobul sau ați avut cheltuieli neprevăzute. Chiar dacă frustrarea lui poate fi mare, va înțelege dacă i se aduc argumente. Trebuie să pui accentul pe faptul că este o situație temporară și nu va dura la infinit. Poate fi ocazia perfectă ca să-l înveți ce înseamnă să facă economie. Un alt aspect important este să îi arăți că nu este bine să judece după aparențe. Pot fi familii care au bani să plece unde vor, dar au relații tensionate și lipsite de afecțiune. Alții pot avea o sănătate precară. Este important să te bucuri de ce ai tu, nu să invidiezi ce are altul.”