Era un copil model, dar acum nu te mai înțelegi cu el? Are un anturaj dubios, nu mai vrea să învețe și ți-e teamă să nu ajungă și mai rău… Chiar dacă este normal pentru un adolescent sau chiar un copil mai mic să se revolte, este bine să îi fii aproape și să fii atent să nu o ia pe căi greșite.

Și cum internetul și televizorul sunt acum modelele copiilor noștri, trebuie să fii atentă cine îi este model și să pui stavilă modelelor negative. De multe ori copiii cred tot ce văd în mass media și ar trebui să discuți și acest aspect cu el și să te asiguri că știe să discearnă între bine și rău chiar și atunci când lucrurile nu sunt atât de clare.

Rolul părintelui

Ce ai putea să faci în astfel de condiții? Ține copilul aproape. Chiar dacă este greu, fă-ți timp să stai cu el, să mâncați împreună seara, să ieșiți la sfârșit de săptămână. Discutați despre ce i s-a întâmplat la școală, despre filmele sau emisiunile pe care le-a văzut. Nu îi spune ce ar fi bine, ci ajută-l să descopere singur prin întrebările pe care i le pui. Problematizează anumite comportamente, astfel încât chiar el să spună ce nu este în regulă într-o anumită situație prezentată poate ca fiind de succes. Încearcă să restricționezi pe cât posibil accesul la televizor și internet. Ar fi bine să vizionați împreună emisiuni sau filme.

Alternative de reușită

Înscrie-l la activități extrașcolare sau provoacă-l la activități interesante acasă, astfel încât să nu fie nevoit să lâncezească la tv în timpul liber. Organizează cât mai multe evenimente de familie sau împreună cu prietenii: excursii în natură, plimbări prin parc, petreceri. Practică împreună cu ei un sport. Până la o anumită vârstă, li se va părea extraordinar să joace, de exemplu, fotbal în echipă cu mama. Ajută-l să cunoască oameni remarcabili care trăiesc în orașul vostru. Dă-i să citească literatură despre semeni care au schimbat fața omenirii. Poate că nu va ajunge un mare inventator sau explorator, dar cu siguranță va avea alte priorități în viață decât acelea de a ajunge faimos cu orice preț.

Modelul tău contează

Îți ajuți copilul să distingă între bine și rău fiind prezent în viața lui. Transmite-i valori morale cristina radulescu-ion psihologveritabile, pe care să le poată confirma văzându-le și la tine. Învață-l să distingă între bine și rău, între aparență și esență. Povestește-i despre cum comportamentul exterior și hainele pot înșela. Trezește-i interesul punându-i întrebări despre cum se simte vedeta cu adevărat când nu este în fața reflectoarelor și a camerelor de filmat, dincolo de măștile pe care le poartă și public. Dă-i exemple în sensul acesta. Fă-l să înțeleagă că nici nu contează cum te văd ceilalți, ci să te simtă bine în pielea ta așa cum ești.

Sursa foto: 123rf.com