Este important să înveți să fii diplomată”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Astfel, printr-o atitudine politicoasă și binevoitoare, poți să îți impui cu blândețe și punctul tău de vedere, fără a genera conflicte.

Mama rămâne mamă

Vezi care este situația și încearcă să o cunoști pe mama soțului tău mai bine. Află care sunt motivele pentru care se poartă așa. Poate doar încearcă să fie de folos sau se plictisește și are nevoie de o ocupație. Neînțelegerile pot veni și din faptul că încă îl mai vede pe bărbatul tău ca fiind un copil sau pur și simplu voi două sunteți foarte diferite. Deosebirea nu înseamnă că una are dreptate și alta nu, ambele voastre puncte de vedere pot fi îndreptățite. În acest caz, bine ar fi să nu intri într-un conflict deschis cu ea. Limitele pot fi impuse și politicos, cu zâmbetul pe buze. Nu ajunge nici la extreme, astfel încât să vrei să o ții cât mai departe de voi. Dacă nu tu, soțul și copiii au nevoie de ea, iar un astfel de comportament din partea ta nu va face decât să iște tensiuni și suferințe inutile.

Discută cu soțul, nu cu ea

Dacă este prea intruzivă”, psihologul te sfătuiește „să discuți cu soțul tău să îi atragă atenția că cei care gestionează relația și tot ce ține de familia voastră sunteți doar voi doi și nimeni altcineva.” În plus, Cristina îți mai sugerează câteva „rețete” de succes: „nu-ți cicăli soțul și va fi liniște în casă. Ca urmare, el va fi mulțumit, iar soacra nu va avea ce să-ți impute. Fă-i mici cadouri, atenții nu foarte costisitoare, dar care să-i arate că o prețuiești. Fii tandră cu băiatul ei și ai grijă să fie mereu (măcar în vizite) îngrijit, astfel încât să nu aibă ce-ți reproșa”. Bineînțeles că ea dorește cel mai mult binele lui, așa că va fi și ea mulțumită.

Evită motivele de ceartă

Dacă locuiți împreună va fi mai greu. Mai ales dacă nu sunteți total independenți financiar va trebui probabil să o lăsați să facă sugestii în domeniul acesta. Încearcă să eviți motivele de ceartă. Știi deja care sunt situațiile care declanșează un conflict așa că mai bine le ocolești. Stăpânește-ți nervii și pune cât mai puțină emotivitate în relația voastră. Dacă nu te poți feri și disputa a izbucnit fii cât mai cerebrală și nu pune paie pe foc. Nu înseamnă să renunți la punctul tău de vedere, ci să îl exprimi cât mai calm și mai logic. Păstrează politețea și nu spune lucruri pe care apoi le vei regreta.

cristina radulescu-ion psiholog

psiholog Cristina Ion-Rădulescu

Nu-i face reproșuri

”Fie că stai cu soacra, fie că nu, trebuie să știi că există o regulă de aur pe care, dacă o respecți, îți va asigura un trai bun în casă. E simplă, dar greu de pus în practică: nu reproșa soțului nimic din ce spune sau ce face mama lui. Nu este el responsabil pentru acțiunile ei. Stăpânește-te chiar dacă la un momentdat s-ar putea să îți vină să-ți verși nervii pe el că nu face nimic sau nu spune nimic în apărarea ta. Bine ar fi să nu ajungeți în situația în care el să ajungă să fie arbitru între voi două, pentru că sunt bărbați care consideră că mama rămâne mama, chiar și dacă divorțează de tine, pe când în ceea ce te privește, lucrurile nu stau chiar la fel.”

Sursa foto: bollywoodshaadis.com