Inteligența erotică este ”o formă complexă de inteligență care combină mai multe forme de manifestare a acesteia: inteligența emoțională (cunoașterea propriilor emoții și empatia), capacitatea de a înțelege limbajul trupului, creativitatea și, până la urmă, capabilitatea de a te bucura de sexualitate”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care specifică faptul că termenul a fost introdus prima dată în 2001 de doi psihoterapeuți americani.

Calitate, nu cantitate

Psihoterapeutul Esther Perel a studiat mai mult noțiunea și i-a dedicat o carte. Ea consideră că nu este importantă cantitatea, ci calitatea și atunci când este vorba de sex. Nu este relevantă frecvența actelor, ci cât de satisfăcuți sunt partenerii. Totodată, relația nu trebuie să rămână doar în dormitor și să fie rezervată unui anumit timp. Atunci când doi oameni se iubesc și sunt atrași unul de celălalt, comunicarea erotică se poate întinde pe durata întregii zile: anumite atingeri cu înțeles sau doar ca o exprimare a afecțiunii, un zâmbet, o privire, telefoane sau mesaje atunci când nu se află în același loc etc.

Diferența dintre dorință și iubire

O persoană care are inteligență erotică ridicată ar trebui să poată deosebi dragostea de dorință. Dacă la începutul unei relații pare că sunt același lucru, cu timpul, adevărul va ieși la iveală. Doar atunci când există iubire cei doi au mai multe șanse de a rămâne fericiți împreună. Bărbații pot mai ușor să trăiască separat aceste două emoții, așa că ar trebui să fii atentă să nu fii rănită. Nu este bine ca o relație să înceapă cu partea sexuală, pentru că nu veți avea ocazia să vă cunoașteți bine înainte. Este posibil și să meargă bine, dar majoritatea legăturilor de acest gen nu au un viitor strălucit. Prietenia de la început ajută și la buna funcționare a relației erotice de mai târziu.

Cum îți măsori inteligența erotică

”Îți poți da seama care este IQ-ul tău sexual intuitiv, prin prisma a cât de reușită și împlinită este relația ta, gândindu-te la cât de puternic trăiești sexualitatea. Ca și inteligența emoțională, cea erotică se bazează pe abilități și se poate dezvolta în timp, prin creșterea nivelului de informații, cunoașterea sinelui sexual (valori, concepții de bază, gânduri, emoții, fantezii). O componentă importantă a acestei trăsături este abilitatea de a-l înțelege pe celălalt și de a te contopi cu el. În acest scop, ai nevoie de empatie, abilități de comunicare, de un comportament adecvat etc.”

Sursa foto: 123rf.com / Robert Nystrom