„Există o dispariție normală a dorinței sexuale pe anumite perioade de timp, dată de diferite boli, sarcină, vârstă foarte înaintată, absența partenerului”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin, care adaugă: „O pauză relativ scurtă poate fi trecută cu bine de către ambii. Însă dacă vorbim despre o perioadă lungă de timp, este recomandat ca soții sa aibă o discuție sinceră în care să examineze toate opțiunile posibile. Este foarte greu să soliciți cuiva să renunțe la viața intimă mult timp, indiferent de cât de bine întemeiate sunt motivele”.

Află motivele

Cauzele pot fi numeroase și ar fi bine să le cunoști. Există cupluri în care se instalează o tăcere în ceea ce privește întreruperea pe termen nelimitat a vieții sexuale. Cei doi nu vorbesc despre asta și ar putea să creadă lucruri diferite unul de spre celălalt, dar să nu ghicească motivul exact. Așa că ar fi bine să discuți problema, nu să presupui că ghicești intențiile partenerului și el pe ale tale. Psihoterapeutul enumeră câteva din mo tivele posibile: „Dispariția dorinței poate fi legată de plictiseală, monotonie, rutină, degradare fi zică și îmbătrânire, scăderea nivelului de hormoni, stresul și problemele cotidiene, nivelul crescut al responsabilităților, neînțelegeri diferite, depresie, criza vârstei de mijloc etc”.

Comunică sincer

Ca să îți dai seama ce se întâmplă în cazul tău, Tedy Creștin recomandă să faceți analiza schimbărilor care au survenit, fi ecare separat prin refl ecție, dar și să comunicați real și autentic concluziile la care ați ajuns și să discutați punându-vă unul altuia întrebări, fără să credeți că știți deja răspunsurile celuilalt. „Un ajutor de specialitate din partea unui profesionist este ca o oglindă obiectivă și îi poate ajuta, în special în zonele unde ei sunt subiectivi”, adaugă acesta.

Tratează cauza

Rezolvarea este diferită, în funcție de ceea ce a cauzat situația. Psihoterapeutul observă că: „Lipsa dorinței sexuale ca urmare a scăderii nivelului de hormoni se tratează cu medicamente. Dar atunci când cauza este o depresie, se tratează indirect prin tratamentul depresiei. Dacă plictiseala, monotonia sau rutina constituie motivul, acestea pot fi tratate prin diferite jocuri de rol, extinderea ac ti vi tății sexuale în alte spații, locații sau poziții, re descoperirea partenerului (fantezii și pre ferințe). Amândoi pot conștientiza care a fost motorul inițial al atracției, ce s-a schimbat și pot lucra la consolidarea relației lor”. Pe de altă parte, cei afl ați la o vârstă înaintată și care sunt amândoi de acord că viața sexuală nu mai prezintă mare interes pentru ei nu ar trebui să creadă că este ceva în neregulă și să nu apeleze la soluții care le-ar putea pune în pericol sănătatea.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

DRAGOSTEA CARE ÎNVINGE

„Există doua tipuri de iubire: una de atracție și alta de maturitate. Cea de atracție este bazată mai mult pe dorință sexuală și explorare. Cu trecerea timpului intervin rutina și obisnuința, iar dorința scade. Este normal într-un cuplu, după câțiva ani de conviețuire. În schimb, iubirea matură se bazează pe valori comune, pe viziuni asemănătoare, pe stiluri de viață complementare. Dacă iubirea matură nu intervine pentru a potența, a varia și a transforma iubirea de atracție, relația se destramă. Este clar că dorința sexuală a existat puternic la început. Dacă perechea nu reușește să o cultive, să o transforme și să o potențeze, dorința sexuală se pierde.”

 Sursa foto: davewillis.org via Pinterest