Nu cred că era un secret pentru nimeni: cuplurile căsătorite de mulți ani vorbesc mai puțin decât tinerii îndrăgostiți. Totuși, un grup de cercetători britanici a studiat temeinic fenomenul și a ajuns la rezultate interesante. Cuplurile aflate la început, care nu locuiesc împreună, vorbesc, în medie, 50 de minute dintr-o oră atunci când se întâlnesc. Imediat după căsătorie, cei doi conversează doar 40 de minute dintr-o oră petrecută împreună. După 20 de ani de căsnicie, cuplurile vorbesc, în medie, 21 de minute pentru ca, după 30 de ani, să se ajungă la 16 minute. Iar cei care ajung la nunta de aur se pare că nu mai stau de vorbă unul cu altul decât trei minute dintr-o oră!

Exerciții anti-tăcere

Totuși, nu trebuie să vă încadrați și voi în medie. Se poate și altfel, dar este nevoie de puțină preocupare din partea amândurora. Dar, chiar dacă ești singura care își face probleme în această privință tot poți, încet-încet, să-l faci și pe el să comunice. Fii mai romantică și mai afectuoasă cu el. Fă lucruri care să amintească de începuturile relației. Ia tu inițiativa să vorbiți și adu în discuție teme care să-l intereseze și pe el. Poți să-l surprinzi întrebându-l de rezultatele meciurilor și, apoi, poți ajunge și la subiecte preferate de tine. Dacă televizorul vă ține pe amândoi pe canapea, fiecare cu gândurile lui, ați putea fixa, de comun acord, o seară fără televizor, în care să puteți vorbi în voie.

cristina radulescu-ion psihologGăsește pretexte de conversație

”Este bine să păstrezi o atitudine pozitivă, să nu întrerupi anumite activități cum ar fi hobby-urile, fie practicate împreună, fie separat. În ultimul caz, vă puteți povesti unul altuia ce ați făcut în timpul pe care nu l-ați petrecut împreună. Ar trebui să ținem în continuare cont de preferințele celuilalt. Pentru socializare, ar fi bine să găsiți un alt cuplu cu care să vă întâlniți la sfârșit de săptămână și să jucați, de exemplu, remy sau cărți. V-ați mai putea face un obicei în a povesti o carte citită, să vedeți filme împreună și să împărtășiți impresii. Nu exitați să creșteți gradul de intimitate.”

Sursa foto: 123rf.com