Semne că ar fi probleme

Există și cazul de preferat ca cel mic să îți spună exact ce se întâmplă cu el, dar, de obicei, nu se întâmplă așa. Însă poți vedea câteva semne care să-ți dea de gândit că poate are o problemă la școală:

– În mod repetat, nu vrea să meargă la școală, fără să îți spună neapărat un motiv.
– Evită anumite locuri în care îl poate întâlni pe agresor.
– Vezi că e mai tot timpul supărat și nu îți dai seama care este cauza.
– Își schimbă des dispoziția și se întristează din nimicuri.

Discută cu el

Cel mai bine ar fi să discuți cu el și să afli ce se întâmplă. Alege un moment al zilei în care să aveți timp și să nu fiți deranjați. Dacă nu îl poți aborda direct, poți alege un film sau o carte în care apare o situație similară despre care să discutați. Întreabă-l ce părere are și cum ar proceda el dacă ar trece prin aceleași lucruri. Dacă deja ați ajuns să vorbiți despre ce se întâmplă la școală, nu îi spune tu ce ar trebui să facă. Pune-i întrebări, cum ar fi: „dacă mai îți spune ceva băiatul ăla ce faci?”. Dacă îți răspunde că o să-i spună că e un prost întreabă-l, mai departe, cum crede că celălalt o să reacționeze. Da, cel mai probabil lucrurile se vor înrăutăți. Deci, ce ar fi de făcut? O altă idee ar fi să nu îi răspundă și să plece. Încurajează acest gen de răspuns. Cel mai bine ar fi să ajungă să-l ignore pe agresor. Ar trebui să nu se enerveze și să nu dea replici pe măsură, pentru că se poate ajunge la un conflict mai mare și poate păți ceva rău. Învață-l strategii de genul „numeri până la 10 până să răspunzi”.

Învață-l să-și facă aliați

Mai trebuie să țină cont că cei care fac pe vitejii cu câte o victimă sunt, de fapt, lași. Nu se iau de mai mulți copii deodată, ci doar de unul. Dacă reușește să-și facă doi-trei prieteni, lupta e ca și câștigată. Dacă alții îl acceptă și nu își bat joc de el, cei care făceau asta nu vor mai avea curaj să se ia de el. Amintește-i copilului să spună unui profesor ce se întâmplă. Totodată, dacă i se cer bani, mai bine nu mai ia deloc la el. Dacă vor să-i ia un anumit obiect, cum ar fi mp3 playerul, pe care nu e neapărată nevoie să îl aibă la școală, mai bine nu i-l mai da la el.

Ajută-l să se simtă important

Ar mai trebui și să-i reamintești că este important și valoros, pentru că, dacă a auzit de prea multe ori cuvinte care să-l demoralizeze, a început, probabil, să le și creadă. Vorbește cu el și pune-l în situația de a-și etala calitățile. În plus, cere ajutorul altcuiva în care copilul are încredere: un verișor mai mare sau un profesor. Acesta și-ar putea împărtăși și el experiențele pe care le-a avut în copilărie și așa, cel mic nu va mai simți că este singurul care trăiește această problemă.

Sursa foto: thebettermom.com