Bunicii sunt cei ce dau sens magiei din universul copilăriei. Pentru copil, e minunat să își contureze visele pe genunchii bunicii și să zboare în universul poveștilor, alături cu zme-
ii de hârtie creați de bunicul. Ei sunt prietenii minunați, dar fii atentă, mi-cuțul trebuie să pășească și în lumea reală. La un moment dat, călătoria în „Țara Minunilor” va lua sfârșit.

Nu îl „abandona” la bunici

Prezența bunicilor în viața piticului este benefică. Ei vin cu o bogată experiență de viață și par a fi înarmați cu acea răbdare care ție îți scapă de cele mai multe ori, însă nu îl „preda” lor cu desăvârșire. E bine să îl lași să evadeze doar în weekend sau în vacanțe în acest spațiu lipsit de griji al conviețuirii cu bunicii.

Copiii au nevoie și de reguli

De foarte multe ori, în relația cu bunicii autoritatea nu își are locul. E un univers în care fiecare șotie se iartă și, practic, tot timpul va fi în vacanță. Trebuie să ai grijă ca în viața copilului tău să existe un echilibru. În timpul săptămânii nu i-ar strica programul de la „grădi”. Aici se va obișnui cu disciplina.

Vor fi mereu complici

Între ei va funcționa cel mai bine limbajul semnelor, și asta de la cea mai fragedă vârstă a micuțului. Bunica va afla întotdeauna ce își dorește și-i va oferi. Mai mult, el va conștientiza cu ușurință slăbiciunile bunicilor și va profita de acest lucru cum știe mai bine. Trebuie să ai în vedere că acest mod de a comunica îl poate determina să nu mai facă eforturi pentru a se exprima. La maturitate, va continua să creadă că toată lumea trebuie să fie total în serviciul dorințelor sale.

Protejarea în exces nu e bună

Se știe că bunicii au tendința să-și protejeze în exces nepoții, așa că nu neglija acest aspect. Consecințele negative nu vor întârzia să apară. Obiceiurile rele vor fi mai greu de educat după ce s-a deprins cu ele. Mofturos și răzgâiat, nu-și va gasi alinare decât în brațele „protectoare” ale bunicii. Mai târziu, va avea probleme și se va adapta greu în societate.

Sursa foto: ThinkstockPhotos