De ce apare bruxismul?

Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limitează doar la aceştia. Între 15% la 33% din copiii îşi măcină dinţi, de obicei în două momente cheie – când apar dintii primari şi atunci când ies dintii permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet. Cel mai frecvent, copiii îşi măcină dinţii în timpul somnului, mai degrabă decât în timpul zilei. Nimeni nu ştie exact de se întâmpla acest lucru, dar sunt teorii care includ dinții aliniaţi în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dinții superioare şi inferiori, boli şi alte afecţiuni medicale (cum ar fi deficienţe nutriţionale, alergii, tulburări endocrine), şi factorii psihologici, inclusiv anxietate şi de stres.

Dr. Andra Custura

Dr. Andra Custura

Probleme provocate de bruxism

”Măcinarea dinţilor la copii poate provocă dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzura dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dintii copilului încep să arate uzaţi sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere”, explica dr. Andra Custra, clinica Andra Smile.

Sfaturi pentru a ajuta un copil să se oprească din măcinarea dinţilor:

  • Scăderea stresului copilului, mai ales chiar înainte de culcare.
  • Masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa muşchii.
  • Asiguraţi-vă că dieta copilului include multă apă. Deshidratarea poate fi legată de măcinarea dinţilor.
  • Adresaţi-vă medicului stomatolog să monitorizeze dintii copilului dvs dacă el sau ea are tendinţa de măcinare.
  • Pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.

Sursa foto: Andra Smile