Tu îl lași la aeroport în gija personalului de zbor care îl va însoți și nu îl va încredința decât persoanei care îl așteaptă la destinație. Pentru a-i aranja copilului tău minor să zboare singur trebuie să afli cu exactitate care sunt condițiile companiei de zbor și, neapărat, care sunt cerințele legale pentru ieșirea din țară a unui minor, atât în țara de plecare cât și în cea de destinație.

Minorii au nevoie de acord legalizat din partea părinților

În România, conform site-ului Ministerului de Externe: ”minorii (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie să prezinte la ieşirea din ţară, pentru a putea călători în străinătate, înscrisuri autentificate conform legii din care să rezulte acordul ambilor părinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor. În situaţia în care copilul minor este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi se deplasează în străinătate împreună cu acesta, părintele trebuie să prezinte la ieşirea din ţară acordul legalizat al celuilalt părinte, cu excepţia cazurilor în care părinţii sunt divorţaţi şi acesta din urmă are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă”.

Atenție la cerințele companiilor de zbor

În privința companiei de zbor, este bine să știi că majoritatea companiilor oferă servicii de însoțitor de zbor pentru copiii minori, contra unui preț și cu o solicitare prealabilă. În acest caz, micuțul trebuie să aibă asupra lui pașaport individual sau carte de identitate temporară (pentru statele membere UE). Companiile low-cost nu permit ca un copil să călătorească fără supraveghere, dar unele permit ca însoțitorul să fie un adolescent. De exemplu, la Ryanair, copiii sub 16 ani trebuie să călătorească cu o persoană cu vârsta de peste 16 ani. La Wizz Air, copiii sub 14 ani trebuie să călătorească cu un însoțitor cu vârsta de peste 16 ani. Minorii cu vârsta între 14 și 15 ani pot călători singuri, dar nu pot oferi asistență altor minori. Compania Blue Air specifică faptul că toți minorii sub 18 ani trebuie însoțiți de o persoană majoră.

Sursa foto: 123rf.com / famveldman