Iată câteva motive pentru care nici noi, adulții, nu ar trebui să ne lipsim de orele necesare de somn. Dar pe când noi avem nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, copiii au nevoie de mai multe, în funcție de vârsta lor.

Cât trebuie să doarmă

Bebelușii dorm majoritatea timpului. De la un an la 3 va avea nevoie de 11 până la 14 ore de somn, în mai multe reprize: somnul de noapte și unul sau două episoade în timpul zilei. De la trei la cinci ani, un copil sănătos ar trebui să doarmă între 11 și 13 ore. Între 6 și 13 ani, copiii au nevoie de nouă până la 11 ore de somn și deja nu ar mai trebui să-i pui să doarmă după-masa pentru că nu mai au nevoie. Adolescenții ar trebui să doarmă 8 până la 10 ore pe noapte, dar cât dorm ei cu adevărat… e altă poveste. Cert este că dacă îți vezi adolescentul că vrea să ațipească în timpul zilei, este clar că nu se odihnește suficient noaptea.

Somnul îi face mai deștepți

În timp ce sunt în lumea viselor, creierul sortează informația pe care au primit-o în timpul zilei pentru a o putea folosi mai târziu. Deci, somnul face parte din procesul de învățare. Asta nu înseamnă că ar trebui să doarmă în timpul orelor de școală. Dar somnul îl ajută pe copil și să-și păstreze atenția în timpul zilei. Dacă doarme suficient de bine, va reuși să se concentreze mai bine în timpul zilei și va face mai puține greșeli.

Sursa foto: 123rf.com