Cât de multă libertate să-i dai copilului? Dacă e prea multă ar putea să o ia pe căi greșite, dar dacă este prea puțină nu își va dezvolta abilități absolut necesare pentru viața de adult. Deci, cum procedezi?

Atunci când vine vorba de subiecte ca „până la ce oră să stea afară” sau dacă să-l lași sau nu singur cu prietenii prin oraș ori chiar să plece într-o excursie, gândește-te bine. Atunci când iei o hotărâre în aceste privințe ține cont de faptul că personalitatea și puterea de a lua decizii se dezvoltă atunci când cel mic este pus în fața unor provocări și libertatea de a face chiar și propriile greșeli. Totuși, prea multă libertate îl poate pune în pericol, pentru că nu are încă suficientă experiență pentru a discerne. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește „să îi acorzi copilului treptat libertate, dar și sarcini în plus. Cu cât mai de timpuriu, cu atât mai bine, pentru că în felul acesta va putea să-și construiască o independență proprie, care diferă mult de aceea pe care și-o câștigă prin revoltă”.

Echilibru între „da” și „nu”

La întrebările când începi să-l lași singur acasă, să iasă cu prietenii sau să rămână peste noapte la o petrecere nu este un răspuns clar. Depinde de maturitatea copilului, de cum s-a comportat până acum, dacă știe să facă alegerile cele mai bune, dar și de cum sunt prietenii lui. Totuși, uneori te mai poți înșela – adică să ai prea multă încredere în el sau prea puțină. Atunci când îi interzici ceva explică-i de ce faci asta și care sunt pericolele. În mod ciudat, el se va bucura atât de mult, pentru că va crede că nu te interesează viața lui. Chiar dacă protestează și pare nemulțumit, copilul se simte bine atunci când vede că părinților nu le este chiar indiferent ce face. Dar nu exagera cu limitările pentru că altfel este posibil să se revolte sau să ajungă la maturitate mult prea dependent de părinți.

Responsabilitatea vine înainte

Pentru a avea mai mută libertate este nevoie de responsabilitate. Aceasta se învață pas cu pas și este nevoie de situații în care să hotărască singur ce are de făcut și să ia decizii. Înainte de a fi lăsat să se descurce prin forțe proprii ar trebui să știi că are abilitățile necesare. De exemplu, atunci când mergeți în oraș, lasă-l pe el să îți arate drumul. În plus, ar trebui să știe care sunt pericolele la care se poate expune și să le evite, să nu intre în vorbă cu oricine sau să devieze de la traseu.

Din greșeli se învață

Este bine să-l încurajezi să ia decizii proprii, pe care apoi să le respecte. Îl vei lăsa să experimenteze și ce înseamnă să suporți consecințele unei opțiuni greșite. Bineînțeles, nu îl vei lăsa să facă erori fatale, ci doar unele cu consecințe neplăcute poate, dar nu dezastruoase. Dar astfel își va dezvolta înțelepciunea de a alege două și va afla pe pielea lui că libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Dacă ai tendința să-l cocoloșești și să-l ferești de orice rău, să știi că nu îi faci o favoare copilului. Îi vei inhiba abilitatea de a lua decizii, iar mai târziu s-ar putea revolta.

cristina radulescu-ion psihologIndependență câștigată

”Independența nu se oferă și nu se câștigă. Ea trebuie construită. Cu atât mai mult în cazul copiilor. Mulți cred că a da libertate copiilor înseamnă a-i lasa să facă orice doresc. Dar nu este asa. De exemplu, în educația Montessori, alegerea liberă presupune niște limite clare și ferme. Este important să acorzi celui mic maximum de libertate în funcție de stadiul său de dezvoltare. Pentru a reuși acest lucru, nu trebuie limitat, dar nici suprasolicitat prin acordarea unui spațiu prea mare.”

Sursa foto: Nagesh Jayaraman / flickr.com