Sunt multe aspecte de care mamele țin cont atunci când aleg cât să stea în concediul maternal: dacă au salariul mare și implicit indemnizația mare, dacă jobul este asigurat la întoarcere, dacă au cu cine lăsa copilul, dacă își permit să plătească o bonă sau dacă găsesc un loc la o creșă de stat etc.

Primul an de viață, important

”Din punct de vedere psihologic, e important ca mama să stea cu bebelușul în primul an de viață”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, argumentând că ”atunci este perioada în care cele trei nevoi esențiale și primordiale trebuie împlinite (și cel mai bine face lucrul acesta mama): afecțiunea, hrana și securitatea. Lipsa împlinirii acestor nevoi și legătura nu foarte apropiată cum mama în această perioadă se repercutează la vârsta adultă prin atașamente de tip dependent, nesigur sau alte tulburări de comportament (alimentar, adicții etc.)”. De aceea, este important ca în primul an mama să fie principala persoană care are grijă de copil.

Varianta de concediu maternal potrivită pentru tine

Până la urmă, suntem diferiți și nu există o rețetă universală. Există femei care vor să se dedice cu totul copiilor și care vor să stea cât mai mult acasă cu ei, ca să nu rateze timp prețios din copilăria lor. Atâta timp cât facilitează și socializarea și îi stimulează pe micuți prin exerciții și jocuri care îi ajută să se dezvolte, alegerea lor se va dovedi benefică. Există și copii foarte legați de mame și care le doresc cât mai mult în preajma lor. Dorința lor poate fi satisfăcută, atâta timp cât sunt învățați, treptat, să-și dobândească independența. Există femei foarte legate de locul de muncă și foarte pasionate de ceea ce fac. Pentru ele, a rămâne acasă poate fi un chin. Ele ar putea opta pentru un program care să le permită și să-și urmeze chemarea profesională, dar și să acorde bebelușului un timp suficient.

Sursa foto: