Un celebru pediatru american, Dr. Harvey Karp, își exprimă opinia că, oricât l-ai ține în brațe, nu  este prea mult pentru el. Atunci când îl lași singur în pătuț este deja o reducere a timpului cu care s-a obișnuit înainte de naștere, acela de a sta în mod constant cu mama. Mulți vorbesc despre primele luni ale copilului ca despre ”al patrulea trimestru de sarcină”, timp în care micuțul încă nu-și dă seama bine de separare și își dorește să fie mereu lângă mamă, să-i simtă bătăile inimii sau, măcar, să fie ținut în brațe de o altă persoană dragă.

Dezvoltarea emoțională, fizică și intelectuală

Există un studiu care a luat în calcul numărul de ore în care bebelușul a fost ținut în brațe, cu numărul nopților de somn liniștit și ”s-a constatat că dorm mai bine copiii care sunt ținuți în brațe o perioadă mai lungă de timp”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Atenția constantă îi oferă fundația pentru a se putea dezvolta emoțional, fizic și intelectual. Pentru un nou-născut este o adevărată provocare să realizeze că lumea din jur nu este un loc plin de pericole. El poate resimți ca părăsire totală plecarea mamei pentru două ore. Nu este vorba de alint, ci de nevoia lui de securitate. Totuși, nu te simți vinovată. Dacă nu poți să-l iei, ocazional, în brațe și el plânge, nu va rămâne traumatizat.

Ia-l în brațe când plânge

”În primul an de viață este esențial să îndeplinim cele trei nevoi primare ale copilului: de hrană, de Cristina Radulescu-Ion psihologsecuritate și de afecțiune. Ultimele două se pot realiza ținându-l în brațe. Astfel, bebelușul simte că este în siguranță și primește afecțiunea părinților, a bunicilor etc. Desigur, dacă plânge atunci când este lăsat jos, trebuie distras. De exemplu, i se dă o jucărie, ceva colorat sau sonor, care să-i capteze în întrregime atenția, dar care să nu-l sperie. În felul acesta, i se dezvoltă și curiozitatea de a explora. Totuși, atunci când plânge, bebelușul, dar și copilul un pic mai mare ar trebui îmbrățișat. La nou-născuți este important să verifici cauza. Până aproximativ pe la 9 luni, micuții nu se plictisesc, deci comportamentul lui are o altă cauză. Probabil că va trebui să-i schimbi scutecul, să-l hrănești sau să încerci să-i calmezi o criză de colici. Oricum, ar trebui luat ridicat pentru a face asta.”

Sursa foto: 123rf.com