Urmează o decizie importantă în viața lui: alegerea liceului sau a facultății. Cât de mult să te implici? Îl lași să decidă singur sau îl înscrii tu unde crezi că este mai bine?

Provoacă discuții pentru a-i ghida alegerea

Poți să-l încurajezi să vorbească cu el și să-i ceară părerea consilierului școlar. ”Pentru a-și da seama cât de importantă este alegerea, vorbește și tu cu el și arată-i că de această hotărâre depinde viitorul lui, atunci când va trebui să se întrețină singur. Ar fi bine, însă, să nu încerci să-l manipulezi să ia o anumită decizie”, spune Tedy Creștin. Nu discutăm despre părinții care le impun ceva copiilor. Știm că nu vei face asta, dar există și alții care încearcă să fie imparțiali, dar chiar și fără să vrea îi îndreaptă spre un anumit domeniu. ”Este foarte ușor să-i manipulezi către o cale sau alta. Copilul admiră parinții și uneori caută în mod inconștient aprobarea lor. Nu ar trebui să subestimezi inteligența și dorința de independență a copilului”.

Fii un antrenor

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

În viziunea specialistului, părintele ar trebui să fie un fel de antrenor pentru copilul lui în această perioadă. Îi poți asigura un cadru în care el se poate exprima. Discută cu el. Întreabă-l ce este cu adevărat important pentru el, ce își dorește cel mai mult, când se simte cel mai bine. Spune-i și tu ce talente ai observat că are de când era mic. Provoacă-l să se gândească la cum le poate utiliza mai departe. Nu ezita să deschizi și subiectul banilor. Chiar dacă nu va fi acesta criteriul cel mai important, ar trebui să-și pună și problema asta. Trebuie să știe cât de căutat este pe piață jobul pe care și-l va dori și dacă se va putea întreține din el.

Sursa foto: 123rf.com