În multe culturi femeile însărcinate sunt sfătuite să aibă mare grijă nu doar la ceea ce mănâncă, dar și ce văd, aud sau gândesc în timpul sarcinii. În ultimii 25 de ani s-a dezvoltat o nouă disciplină medicală: psihologia prenatală care confirmă ceea ce în mod tradițional se bănuia: când mama este fericită, bebelușul este fericit, dar când mama este anxioasă, la fel este și copilul. Din luna a șasea, bebelușii pot învăța și pot reacționa la diverși stimuli.

Bebelușii nenăscuți pot auzi

Femeile însărcinate care au fost la un concert au constatat că bebelușul a mișcat la sunetele tobei. Oamenii de știință confirmă că bebelușii aud din săptămâna a 23-a de gestație sunetele din exterior. Totodată, de la 28 de săptămâni cortexul este deja suficient dezvoltat. De aceea, micuțul poate avea reacții la diferite tipuri de muzică. Se pare că rockul îi agită și încep lovească violent cu piciorușele, pe când muzica clasică îi calmează. Dar nu orice muzică clasică. Unul dintre subiecții studiați s-a liniștit când a ascultat Vivaldi, în schimb a devenit agitat când a auzit Beethoven. Dintre fetușii studiați, cei mai mulți încep să reacționeze la sunete din a cincea lună.

Fetușii pot învăța

Studiile mai arată că un bebeluș în luna a șasea de gestație își poate mișca trupul după cum vorbește mama. Și ce este mai uimitor, poate fi determinat să lovească cu piciorul la comandă. Cercetătorii au făcut un zgomot puternic și copilul a mișcat. După ce s-a obișnuit să lovească atunci când aud sunetul, au pus un aparat care emitea vibrații pe burta mamei și bebelușul a învățat să lovească atunci când simțea vibrația, reușind să facă o asociere între sunet și senzația tactilă.

Sursa foto: 123rf.com