Site-ul picodi.ro a făcut o analiză amănunțită a cheltuielilor pe care le fac părinții pentru a-și trimite copilul în clasa întâi. A comparat cât costă prima zi de școală atât în România, cât și în alte 36 de țări din lume. Află câți bani trebuie să dea un părinte pentru strictul necesar, pe scurt, cât costă prima zi de școală.

Citește și: Pregătirea pentru prima zi de școală. Cum îți pregătești copilul

Cât costă prima zi de școală în România

”În cadrul analizei, am ales o listă de articole școlare de bază pe care ar trebui să le aibă la el orice copil de clasa întâi. Am renunțat la compararea prețurilor încălțămintei și a uniformelor școlare, pentru că acestea, de obicei, variază în funcție de deciziile interne ale fiecărei școli. În acest articol nu vei găsi, de asemenea, prețurile manualelor”, scrie site-ul picodi.ro.

Lista articolelor pe care ar trebui să le aibă la el un copil care merge în clasa întâi a fost următoarea: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat și îmbrăcămintea pentru sport.

Din prețurile magazinelor online reiese că, un ghiozdan costă în jur de 55 lei. La aceasta se adaugă încă 43 lei, cheltuiți pentru articolele pentru scris și papetărie: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră și linie.

În cadrul școlii au loc și orele de educație plastică, la care vor fi de folos foarfecele, lipiciul, hârtia colorată, acuarele, creioane, markere și plastelina. Pentru toate acestea, vom plăti în jur de 74 lei.

Îmbrăcămintea pentru sport, pentru un copil de clasa întâi, este, de obicei, compusă dintr-o pereche de pantaloni lungi sau scurți, încălțăminte de sport și câteva tricouri albe. Aceasta reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinții. Prețul unui trening obișnuit pentru sport este de peste 78 lei.

Însumând totul, suma pe care trebuie să o cheltuie părinții unui copil de clasa întâi, în anul 2018, este de 250 lei. Aceasta înseamnă, în medie, că un român cheltuiește peste 13% dintr-un salariu mediu  la începutul anului școlar.

Citește și: Bunele maniere la școală pentru copii. Ce ar trebui să știe micul tău școlar

Cât costă prima zi de școală în alte țări

Germanii dau doar 4,7% din salariul mediu lunar, pentru articolele școlare. Slovacii cheltuie în jur de 10% din salariul mediu lunar, cu ocazia începutului de an școlar. Lucrurile încep să surâdă pentru români, abia când începem să ne comparăm cu rușii, care cheltuie 18% din salariul mediu lunar pentru acest eveniment și ucrainienii, cu ai lor 25%.

Mergând mai departe, costul articolelor școlare pare să-i ardă pe moldoveni, care cheltuie 36% din salariul mediu lunar la început de an școlar. Nigerienii sunt nevoiți să dea din salariul lor chiar 54%. În schimb, în țări precum Suedia, Canada, Franța, SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, indicatorul acesta nu depășește 4%.

Citește și: Luni începe școala! Lista de rechizite școlare necesare pentru clasa I

Metodologie

Pentru a afla cât costă prima zi de școală, datele au fost prezentate pe baza prețurilor actuale ale magazinelor online din 36 de țări ale lumii. Coșul de cumpărături cuprinde: ghiozdan, articole pentru scris și de papetărie, îmbrăcămintea pentru educație fizică. Pentru calcularea unei medii a prețului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preț mic și mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com