Dar o căsnicie în care relațiile intime sunt mai rare? Un studiu american arată că 20 % din cupluri au mai puțin de zece contacte sexuale anual. Și, dacă nu este vorba de probleme în relație, de infidelitate sau de alte motive care să ducă la subminarea relației, este absolut normal ca acestea să se rărească pe măsură ce anii trec.

Fenomen natural

Valentin Pescaru, psihoterapeut și sexolog, observă: „este un fenomen natural ca dorința sexuală să scadă odată cu înaintarea în vârstă, cauzele acestui fapt fiind multiple. Se mai întamplă însă ceva – faptul că persoanele găsesc plăcere sau apropiere prin alte activități care le oferă satisfacție, bucurie, împlinire, valorizare de o intensitate cel puțin la fel de mare ca și sexul, fără dezavantajele de rigoare. Unul dintre acestea pare să fie efortul fizic intens. De exemplu, unii cercetatori ai creierului au descoperit faptul că orgasmul este asemănător ca intensitate crizelor de epilepsie”.

Nu e în regulă când unul din parteneri e nemulțumit

Totuși, de multe ori, nu amândoi membri unui cuplu au aceeași intensitate a dorinței sexuale și pe când unul este mulțumit dacă are relații intime cât mai rar, celălalt suferă, uneori chiar foarte sonor, alteori în tăcere sau caută alte metode de satifacere, inclusiv un alt partener. „Când soțul tău este nemulțumit, poți încerca o „negociere” a frecvenței contactelor, astfel încât să fie acceptabilă și pentru el”, sugerează Valentin Pescaru. „În principiu, perioada de timp fără act sexual suportabilă a unui bărbat este cuprinsă între trei și șapte zile. Aceasta variază și în funcție de vârstă lui. Cu cât este mai tânăr, cu atât scade. Dar, destul de repede, el se va obișnui cu ritmul impus de tine”, remarcă Valentin Pescaru.

Sursa foto: